Simson ei usu, et Savisaar garantiikirjadest ei teadnud (5)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simson meenutab täna, et vahetult enne garantiikirjade väidetavat sõlmimist oli Savisaar küll veel kindla käega erakonna juhtimise juures. Seetõttu ei tundu tõenäoline, et erakonna juht garantiikirjadest midagi ei teadnud.
Simson meenutab täna, et vahetult enne garantiikirjade väidetavat sõlmimist oli Savisaar küll veel kindla käega erakonna juhtimise juures. Seetõttu ei tundu tõenäoline, et erakonna juht garantiikirjadest midagi ei teadnud. Foto: Erik Prozes

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson usub, et kaks garantiikirja, mille koguväärtus ulatub sadade tuhandete eurodeni, sõlmiti ilmselt salaja. 

Hiljuti jõudis avalikkuse ette vaidlus aastaid Keskerakonna valimiskampaaniaid korraldanud Paavo Pettai osaühinguga Midfield, mis nõuab parteilt üle-eelmisel aastal toonase peasekretäri Priit Toobaliga sõlmitud garantiikirjade alusel oma võlgade katteks 730 000 eurot. Arbitraažikohtus peetava vaidluse ajaks on erakonna Toompea-kinnistutele seatud 800 680 euro ulatuses kohtulik hüpoteek.

Pärast Toobali lahkumist peasekretäri ameti üle võtnud Oudekki Loone ütles eilsel pressikonverentsil, et on täiesti hämmastunud, et keegi talle neist garantiikirjadest ei rääkinud.

«Tolleaegsed aseesimehed Enn Eesmaa ja Kadri Simson ei öelnud mulle mitte midagi,» sõnas Loone. «Ka tolleaegne juhatus ei ole mulle öelnud mitte midagi. Ma olen selle üle natukene üllatunud,» jätkas ta.

Ka Savisaar väitis eilsel pressikonverentsil, et ei olnud garantiikirjadest teadlik. Garantiikirjade sõlmijaid – Priit Toobal ja Paavo Pettai – ei ole senini ajakirjandusele kommentaare andnud. Ülejäänud võimalikud asjaosalised vaid laiutavad käsi.

«Mina olen ka hämmingus, et ma neist (garantiikirjadest – toim.) ei teadnud,» ütles toonane aseesimees Kadri Simson Postimehele. «Kui asjaajamine oleks olnud korrektne, oleks pidanud juhatuse liikmed sellest teadma,» rõhutas ta.

Simson märkis, et kui tema aastatel 2003- 2007 peasekretärina partei rahaasjade eest hoolt kandis, teadis niivõrd suuremahulistest finantsotsustest iga juhatuse liige.

Kas see tähendabki siis, et garantiikirjad sõlmiti salaja? «Mitte mingit muud selgitust ei ole,» oli Simsoni vastus lühike.

Ehkki Savisaar ütles eile, et ei olnud 2014. aastal sõlmitud garantiikirjadest teadlik, näib see Simsoni hinnangul ebatõenäoline. «Omal ajal, kui mina peasekretärina töötasin, siis peasekretär ikkagi täitis erakonna esimehe suuniseid, » ütles ta.

Küsimusele, kui tõenäolisena tundub Simsonile see, et tegemist oli tõepoolest Toobali soologa, vastas ta: «Garantiikirjad sõlmiti 2014. aasta detsembris. Vahetult enne seda püüdsime me erakonnas teha otsuse, et peaminister tulevastel valimistel olen mina, mitte Edgar Savisaar. Savisaar ütles toona, et tal on jõudu ja tahtmist ise valimisi vedada. Ma ei usu, et detsembriks oli ta sattunud olukorda, kus ta enam ei jaganud, mis erakonnas toimub».

Mis aga puudutab võimalikku erakorralist kongressi, siis see teema täna Keskerakonna jaoks olulisim pole. Simsoni sõnul on praegu prioriteediks presidendivalimised. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles