Inimese tapmises kahtlustatav politseinik on töötanud ligi kümme aastat kiirreageerijana (7)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja prefekt Kristian Jaani kinnitas täna, et tapmises kahtlustatav politseiametnik on kiirreageerija, kes on politseis ligi kümme aastat töötanud. Tapmise hetkel oli politseinik raskes joobes. 

Jaani kinnitusel on politseinik pea kogu oma karjääri jooksul töötanud kiirreageerijana. Kuna tegemist on ametnikuga, kellelt oodatakse mistahes olukordades alati kiiret reageerimist, siis oli 29-aastasel tapmise kahtlusega politseinikul alaline relvakandmisluba. Ohver tapeti politsei teenistusrelvast. 

«Politseiametnik töötas kiirreageerijana ning kiirreageerijatelt ootame valmidust vajadusel väljakutsetele reageerida ka väljaspool tavapärast tööaega. Sündmuse ajal polnud politseinik täitmas teenistuskohustusi. Kahtlustatav on üheks osaks üksusest, mille liikmetelt ootame eriliselt kõrget pingetaluvust ja enesekontrolli ning suhtume sündmusesse väga tõsiselt. Peame välja selgitama, kas nende ametnike puhul esineb riske, mille paremini tähelepanu pöörata,» rääkis Jaani.

«Kiirreageerijalt eeldatakse tavapärasest kiiremat stressitaluvust ja oskust jääda tasakaalukaks ja õiguskuulekaks igasugustes olukordades. Seda kahetsusväärsem on see, et oleme pidanud esitama sellise kuriteokahtlustuse ühele politseiametnikule,» nentis Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Taavi Pern.

Uurimise huvides ei saanud Jaani ega Pern veel öelda, kas ohver ja politseinik üksteist tundsid või mis täpselt sellise sündmuseni viis. Küll aga kinnitas Jaani, et politseinik oli raskes joobes. Kahtlustatavana kinnipidamise järel viidi ta kainenema.

Harju Maakohus otsustas laupäeval rahuldada prokuratuuri taotluse ning võttis tapmises kahtlustatava politseiniku vahi alla.

«Leiame, et sellise teo toimepanemises kahtlustatava politseiniku käitumine oli sedavõrd ettearvamatu, et vabaduses viibides ei ole võimalik välistada, et ta edaspidi kuritegusid toime ei pane. Samuti on meie hinnangul olemas oht, et nii raskes kuriteos kahtlustatavana võib ta hakata ka menetlusest kõrvale hoiduma või tunnistajate ütlusi endale soodsas suunas mõjutama,» ütles Pern.

Praeguseks on ta tapmises kahtlustatavana üle kuulatud, tema ütluste sisu ei ole veel võimalik avada, kinnitas prokuratuur.

Jaani sõnul on ta kohtunud juba politseiniku kolleegidega, kes kirjeldavad töökaaslast positiivsete sõnadega. «See on tavaline protsess, olen isiklikult kohtunud meeskonnaga ja järgmised kohtumised on plaanis. Need on konfidentsiaalsed vestlused,» kinnitas Jaani. Samas oli politseinikul 2009. aastal kahtlustus võimuliialduses, kuid siis ei leidnud kahtlustus kinnitust ja menetlus lõpetati. 

Politsei pidas eile Tallinnas kinni 29-aastase Põhja prefektuuris politseinikuna töötava mehe, keda kahtlustatakse 41-aastase mehe tapmises.

Politsei sai eile kella 20.20 ajal väljakutse Tallinnas Lasnamäel Majaka tänaval asuvasse kortermajja, mille trepikojast leidis maja elanik 41-aastase mehe kuulihaavaga surnukeha, teatas Põhja prefektuur. Sündmuskohal oli ka tapmises kahtlustatav politseinik. 

«Kinnipeetud politseiametnik elab majas, mille trepikojast surnukeha leiti ning politseiniku teenistusrelv oli sündmuskohal. Kahtlustatav ei olnud täitmas tööülesandeid,» lisas Jaani.

Kriminaalmenetlust viib läbi politsei- ja piirivalveameti sisekontrollibüroo ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur. Põhja prefekti sõnul tuleb lisaks kriminaalmenetlusele läbi viia ka uurimine organisatsiooni sees.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles