Piltuudis: valimiskasti lastud rikutud sedel (13)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi valimiste teine voor Estonia kontserdimajas.
Presidendi valimiste teine voor Estonia kontserdimajas. Foto: Mailiis Ollino

Teise hääletusvooru ajal Estonia kontserdisaalis vabariigi valimiskomisjoni liikmete tööd jälginud ajakirjanikud ennustasid vahetult enne tulemuste selgumist, et president jääb täna valimata, kuna tühje ja rikutuid sedeleid on liiga palju ning just nii läkski.

Presidendivalimised nurjasid ristiga märgistamata ja kehtetud sedelid, mida oli valimiskastis vastavalt 57 ja kolm. Pärnu Postimehe fotograaf jäädvustas ühe rikutud sedeli, kuhu oli kirjutatud Marina.

Välja jagati 333 sedelit. Üks ümbrik oli tühi, seega võttis hääletamisest osa 332 valimiskogu liiget.

Presidendivalimise esimeses hääletusvoorus valimiskogus ei saanud ükski kandidaat nõutavat häälteenamust ning teise vooru pääsesid Jõks, kes kogus 83, ja Siim Kallas, kes kogus 81 häält. Teises voorus kogus Kallas 138 ja Jõks 134 häält.

Valituks oleks osutunud kandidaat, kelle poolt oleks hääletanud valimiskogu liikmete enamus. Kuna ükski kandidaat ei saanud ka teises voorus nõutavat häälteenamust, toimub 14 päeva jooksul presidendi erakorraline valimine riigikogus.

Valimistoimingud algavad taas riigikogu esimesest hääletusvoorust ning sellele eelnevast kandidaatide ülesseadmisest.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles