Kaljuranna toetajad võtavad aja maha (8)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Liis Treimann

Presidendiks pürginud Marina Kaljuranna tuntud toetajad Yoko Alender ja Liina Kersna riigikogu Reformierakonna fraktsioonist leiavad, et kujunenud olukorras, kus president jäi valimiskogus valimata, oleks vaja aeg maha võtta, enne kui uusi otsusi vastu võtta.

«Mina ei oska selle kohta midagi öelda, kas Kaljurand oleks nõus riigikogus kandideerima. Seda peab tema käest küsima. Aga mina küll usun, et ta ei ole selle peale mõelnud,» ütles Kersna Postimehele. Samuti märkis ta, et praegu tuleks aeg maha võtta.

Kersnaga nõustus fraktsioonikaaslane Alender. «Otsus peaks kindlasti tulema eelkõige Kaljurannalt endalt,» sõnas ta. Lisaks ei soovinud reformierakondlane spekuleerida selle üle, kas Kaljurannal oleks üleüldse mõtekas kandideerida riigikogus. «Me ei tea, mis meid ees ootab, kes on kandidaadid jne,» selgitas ta.

Alender rääkis, et ta ei arvestanud sellega, et president jääb valimiskogus valimata. «See oli täiesti ootamatu. Kindlasti on vaja nüüd aeg maha võtta.»

Kaljuranna kampaaniajuht Andreas Kaju ütles ERRile, et Kaljurand läks koju puhkama ja neile on kampaania praeguseks lõppenud. Järgmine presidendikandidaat saab tema sõnul tekkida siis, kui parlamendierakondade esimehed tulevad kokku, leiavad 68 häält ja teevad kellelegi kandideerimiseks ettepaneku.

«Ma pole Kaljurannaga sellest rääkinud, aga see on minu enda arvamus,» ütles ta. «Ükski normaalne inimene ennast praegu üles seadma ei hakka niisama.»

Kaljurand ise ei ole olnud kommentaarideks telefonitsi kättesaadav.

Valimiskogu esimeses voorus sai Allar Jõks 83, Siim Kallas 81, Mailis Reps 79, Marina Kaljurand 75 ja Mart Helme 16 häält. Jõks ja Kallas pääsesid edasi teise vooru. Esimeses voorus võttis hääletamisest osa 334 valimiskogu liiget.

Teises voorus sai Jõks 134 ja Kallas 138 häält. Ristiga märgistamata hääletamissedeleid oli 57, kehtetuid hääletamissedeleid oli kolm.

Teises voorus sai Jõks 134 ja Kallas 138 häält. Ristiga märgistamata hääletamissedeleid oli 57, kehtetuid hääletamissedeleid oli kolm. Kuna kumbki kandidaat ei saanud nõutavat häälteenamust, jäi president valimata. Teisest voorust võttis osa 332 valijameest.

14 päeva jooksul toimub erakorraline valimine riigikogus. Valimistoimingud algavad taas riigikogu esimesest hääletusvoorust ning sellele eelnevast kandidaatide ülesseadmisest.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles