Mikser: Wikileaks balansseerib tõsiste julgeolekuküsimuste ja meelelahutuse piiril

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa ameeriklastest ei tea, mis on Wikileaks
Suur osa ameeriklastest ei tea, mis on Wikileaks Foto: SCANPIX

Riigikogu väliskomisjoni sotsiaaldemokraadist esimehe Sven Mikseri sõnul on välispoliitika viimase aasta üks märksõnu Wikileaks, mis balansseerib žanri mõttes tõsiste julgeolekuküsimuste ja meelelahutuse piiril.

Maailma juhtiva suurriigi diplomaatilise kirjavahetuse massavalikustamine on Mikseri hinnangul tõstatanud mitu küsimust. «Neist vahetuim on see, kas ja kuivõrd lekete fakt ja avalikustatud materjali sisu kahandab Ameerika Ühendriikide rahvusvahelist usaldusväärsust ja kahjustab Ühendriikide liitlaste positsioone strateegilistes regioonides,» rääkis Mikser täna riigikogu ees esinedes.

Teine oluline küsimus on Mikseri sõnul see, kuidas hakkavad riigid edaspidi hoidma, käitlema ja jagama tundlikku informatsiooni.

«Asjaolu, et üksiktegutsejast lekitajal oli juurdepääs sedavõrd suurele hulgale salainfole, ei olnud õnnetu juhus. Salajase informatsiooni jagamise ja ristkasutamise plahvatuslik kasv tulenes ju otseselt äratundmisest, et 11. septembri sündmused ja mitmed terroriteod said võimalikuks tänu asjaolule, et erinevad ametkonnad ei teinud oma käsutuses olevat teavet teistele julgeolekuasutustele teatavaks,» rääkis Mikser.

Kui Wikileaksi skandaal sunnib valitsusi tundlikku teavet taas enam n-ö kappi lukustama, siis võivad sellel tema hinnangul olla tõsised tagajärjed võitluses terrorismi ja rahvusvahelise kuritegevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles