Ministeerium peab sünnitoetuse maksustamist põhjendatuks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Rahandusministeerium peab põhjendatuks ettevõtte poolt töötajatele makstava lapse sünnitoetuse maksustamist sotsiaalmaksuga, kuna sotsiaalmaksu tasumine suurendab toetuse saaja sotsiaalseid tagatisi.

Sotsiaalmaks on sihtotstarbeline maks, mida tasutakse kõikidelt aktiivse tegevusega teenitud tuludelt. See tähendab, et sotsiaalmaksu tuleb tasuda kõikidelt tasudelt, mis on saadud töösuhte tõttu, sõltumata lepingu ja väljamakse liigist. Sotsiaalmaksust on vabastatud üksnes teatud kohustuslikud sotsiaalset laadi väljamaksed, näiteks tööandja haigushüvitis.

Teadvustades iga lapse sünni tähtsust, on riik tulumaksusoodustusega otsustanud omalt poolt toetada ja tunnustada tööandja otsust sellise toetuse tulumaksust vabastamisega. Tegemist on selgelt poliitilise otsusega, kus on samal ajal arvestanud ka eelarveliste võimalustega.

«Lõpetuseks peame vajalikuks märkida, et sotsiaalmaksu tasumine suurendab toetuse saaja sotsiaalseid tagatisi, mis on lastega pere puhul kindlasti oluline majandusliku kindlustunde tagamisel,» kirjutas rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov.

Ligi 70 töötajaga Tartu metallitööstusettevõtte Torm Metall OÜ juhatuse liige Oskar Kilk saatis augustis tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskile kirja, milles soovis teada saada, kas sünnitoetuse maksustamine on ministrile teada ja kas kas sellisel regulatsioonil on mingi hea põhjendus.

«Otsustasime hiljuti hakata oma töötajatele lapse sünni puhul toetust maksma. Meie kollektiiv on väga noor – 70 töötajat keskmise vanusega 27 aastat – ja leidsime, et lapse sünd on õige koht omalt poolt töötajat täiendavalt toetada,» kirjutas Kilk.

«Kehva üllatusena avastasin, et riik on pidanud õigeks sellelt toetuselt sotsiaalmaksu nõuda, kuigi tulumaksu osas on peetud otstarbekaks maksu mitte võtta. Leian, et see ei ole õige,» märkis Kilk Ossinovskile saadetud kirjas. Sotsiaalministeerium saatis kirja edasi rahandusministeeriumile, kuna teema kuulub rahandusministeeriumi pädevusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles