Reps uuest presidendikandidaadist: homme otsustavad erakonnad mingi nime ära (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Liis Treimann

Äsja presidendikandidaadina kampaaniat teinud Mailis Reps ütles pärast Keskerakonna juhatuse koosolekut, et homme püüavad erakonnad ühise presidendikandidaadi osas selgusele jõuda.

«Presidendi koha pealt on lihtne, homme otsustavad erakonnad mingi nime ära,» sõnas Reps ajakirjanikele.

Tema sõnul leppisid poliitikud eile Estonia kontserdimaja ees kokku kahes tingimuses. 

Esimene tingimus oli Repsi sõnul, et presidendikandidaat oleks apoliitiline ega kuuluks ühtegi erakonda. «Kohe oli see tingimus ja andsime kolm päeva.» 

Reps täpsustas, et teise tingimusena lepiti kokku selles, et kolme päeva jooksul ei paku ükski erakond oma kandidaati, vaid välja käiakse eri nimesid. «Võimalikult vähe läbi meedia, aga läbi meedia nad peavad ka käima,» kommenteeris ta.

«Me juba päeval tegime seda omakeskis,» sõnas Reps. Tema sõnul mainiti nii suursaadikute, ettevõtjate kui lihtsalt lugupeetud inimeste nimesid. «Meeleheitlikult mõtlesime, kas nad on midagi poliitilist öelnud, üldjuhul ei ole.»

Repsi sõnul jäi sõelale paarkümmend nime. «Naisi oli seal kahjuks vähe,» tõdes ta ja lisas, et nimekirjas on nii suursaadikuid, ärimehi, kultuuritegelasi kui ka inimesi teaduste akadeemiast.

Reps loodab, et kõik erakonnad järgivad kokku lepitud tingimusi.

Riigikogu esimees Eiki Nestor kutsub homme kokku riigikogu vanematekogu, kus osaleb riigikogu kolmeliikmeline juhatus ja kõigi kuue fraktsiooni üks esindaja.

«Koguneme põhiliselt siis, kui on ilmselge vajadus suuremaks üksmeeleks kui tavapärane enamus-vähemus seis,» ütles Nestor Postimehele.

«Ootus on, et kõik kuus teataksid valmidusest kaasa lüüa selles, et leida presidendikandidaat, kelle poolt oleks rohkem kui 68 riigikogu liiget, muud võimalust ma ei näe.»

Kuna valimiskogu ei suutnud laupäeval valida Eestile järgmist presidenti, läheb riigipea valimine läheb tagasi parlamenti.

Vastavalt riigikogu kodu- ja töökorra seadusele ning vabariigi presidendi valimise seadusele kutsub Nestor 3. oktoobril kell 13.00 presidendi ettepanekul Toompea lossi istungisaali kokku riigikogu täiendava istungi. Istungi päevakorras on vabariigi presidendi valimine.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles