Savisaar: Loone tagasikutsumise otsus on õigustühine (6)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna tööseminar Laulasmaa spaas. Pildil Siret Kotka, Edgar Savisaar, Oudekki Loone.
Keskerakonna tööseminar Laulasmaa spaas. Pildil Siret Kotka, Edgar Savisaar, Oudekki Loone. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on seisukohal, et juhatuse otsus kutsuda Oudekki Loone peasekretäri kohalt tagasi on partei põhikirja vastane. Jaanus Karilaid vaidleb erakonna esimehele vastu.

«Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, mitmed juhatuse liikmed ja erakonna liidrid on seisukohal, et tuginedes Eesti Keskerakonna põhikirjale «Simsoni, Ratase ja Repsi» leeri läbi surutud otsus kõrvaldada peasekretäri ametikohalt Oudekki Loone on õigustühine,» vahendas Kesknädala peatoimetaja Savisaare ja tema nn leeri kuuluvate juhatuse liikmete avaldust.

«Erakonna peasekretäri kinnitab ametisse erakonna juhatus esimehe ettepanekul, kuid pädevust välja vahetada peasekretär juhatusel ei ole,» seisab avalduses. Ühtlasi juhib Savisaar avalduses tähelepanu, et peasekretäri kohusetäitja ametikohta põhikirjajärgselt ei eksisteeri.

«Me ei tunnista tänast Simsoni, Ratase ja Repsi ebaseaduslikku seisukohta. Edgar Savisaar ja teised koosolekul osalenud kutsuvad erakonna liikmeid üles avaldama solidaarsust peasekretär Oudekki Loonele,» leiavad avaldusele allakirjutanud.  

Savisaare ja tema pooldajate hinnangul on erakonna juhatus täna ulatuslikult ületanud oma volituste piire ja seega kaotanud igasuguse legitiimsuse.

«Erakonna esimees Edgar Savisaar  kutsub kokku Keskerakonna korralise kongressi, kus saaksid osaleda kõik erakonna liikmed. Kongress tuleb korraldada mõistliku aja jooksul, kuid enne selle aasta lõppu,» seisab avalduses.

Karilaid: Savisaare väited ei vasta tõele

Kõigest mõni minut peale Savisaare ja tema toetajate avalduse saatmist, saatis omapoolse hinnangu eilsele juhatuse koosolekule ka teise leeri esindaja, riigikogulane Jaanus Karilaid. Tema kinnitusel oli eilne kogunemine partei sisemiste reeglitega kooskõlas ning erakonna esimehe ja osade juhatuse liikmete väited koosoleku ning seal langetatud otsuste õigustühisusest ei vasta tõele.

«Meie põhikiri sätestab, kuidas juhatust kokku kutsuda saab ning kõiki reegleid on täidetud. Kohal oli selgelt üle poole juhatuse liikmetest, mis tagas ka vajaliku kvoorumi. Seega on kõik langetatud otsused pädevad ning kuuluvad täitmisele,» sõnas Karilaid pressiteate vahendusel.

«Oudekki Loone kaotas juhatuse usalduse ning ei saa seetõttu jätkata peasekretärina,» lisas Karilaid. «Juhatuse otsuseid tuleb aktsepteerida, mitte niisama pärast kaklust rusikaid viibutada.» 

Keskerakonna juhatus otsustas eile häältega 9-3, et vabastab garantiikirjade skandaali tõttu ametist partei peasekretäri Oudekki Loone.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles