Kired Keskerakonna peakontoris: peasekretäri kohusetäitja otsis majast hindamisakti (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna peakontoris hargnevad dramaatilised sündmused. Siseopositsioon üritab erakonnas võimu üle võtta.

Lennujaamas viibiv eurosaadik Yana Toom ütles, et Keskerakonna peakontoris käib hetkel võitlus peasekretäri koha pärast. «Minu teada toimub seal see, et Jaak Aab üritab võtta sisse Oudekki positsiooni füüsiliselt,» lausus Toom.

Toom märkis, et kuna Jaak Aab on keskfraktsiooni nõunik, siis ilmselt oleks ikka mõistlik, kui ta suunduks tagasi oma tööpostile.

«See on nagu Lenini kirjeldatud. Vana inimene mäletab, mida tuleb teha, kui sa tekitad riigipööret – sillad, telegraaf ja raudteejaam. Nii et täpselt see käibki,» sõnas Toom.

Keskerakonna peasekretäri kohusetäitja Jaak Aab ütles, et Yana Toomi jutt ei vasta tõele. «Ma ei püüa saada peasekretäri kohale. Eile toimus erakorraline juhatuse koosolek, kus otsustati usalduse kaotamise tõttu ametist vabastada senine peasekretär Oudekki Loone ja määrati kohusetäitjaks mind. See on juhatuse otsus, mis on võetud vastu seaduslikult,» rääkis Aab.

Aab kinnitas, et otsis hoonest täna maja hindamisakti. «Ei midagi erilist, tavalisi töödokumente otsisin. Muidugi on vaja teada kinnisvara hinda, kui kinnisvarale seatakse hüpoteeki,» lausus ta.

Praegu käib peakontoris Aabi kirjeldusel tihe töö, kuna garantiikirjade osas on vaja selgus saada, neljapäeval toimub tõenäoliselt Keskerakonna juhatuse koosolek.

Savisaar: tüli pole

Savisaar ütles peale Keskerakonna peakontorist väljumist, et ta ei ole Jaak Aabi peasekretäri kandidaadiks nimetanud ning seetõttu on see eilne valik ebaseaduslik.

Küsimusele, kas erakonnas toimub võimu ülevõtmine, vastas Savisaar: «No näete, siin ma nüüd praegu olen, see tähendab, et võimu veel ülevõetud ei ole, eks seda püütakse muidugi...»

Seda, kas Savisaar erakonna kongressil uuesti esimeheks kandideerib, ei osanud ta veel öelda. «Küll me vaatame, mis kongressil saab.»

Keskerakonna mures ja teadmatuses olevatele valijatele ütles erakonna esimees järgmiselt: «Teate ma ütlen neile, et järgmistel valimistel tuleb samuti osaleda ja mitte ainult osaleda, vaid ka võita. »

Savisaare sõnul on eilne juhatuse otsus õigustühine, kuna ettepaneku peasekretäri nimetamiseks teeb esimees. «See on põhikirjaline seisukoht ja mina ei ole sellist ettepanekut teinud.

Küsimusele, kas siis Jaak Aab ei ole hetkel kohusetäitja ja Oudekki Loone on jätkuvalt peasekretär, vastas Savisaar, et vaatame, kuidas Oudekki Loone närvid vastu peavad. «Ega ühel tüdrukul ei ole sugugi lihtne sellise tule all olla, aga mina olen tema poolt ja ma arvan, et Oudekki Loone oli hea peasekretär ja ma usun, et ta võiks seda ülesannet edaspidigi täita, kui ta suudab.»

Savisaar kinnitas, et sai garantiikirjadest teada samal ajal kui avalikkuski.

Savisaar kommenteeris ka Urmi Reinde emotsionaalsust. «Urmi Reinde ongi inimene, kes muretseb üle ning see, et tema töökoht on ohus, see ei ole tõsine jutt.»

Erakonna esimehe sõnul on väljapääs antud olukorras kongress ehk teiste sõnadega peaksid erakonna liikmed tegema otsuse ja see otsus peaks olema meile kõigile kehtiv. Tavaliselt on kongress kokku kutsutud kuskil kolme kuni kuue kuu pärast, aga võib olla tuleks seda ka kiiremini teha, kommenteeris ta. «Mina tahaksin küll, et see kongress toimuks ja parem kiiremini kui aeglasemalt. Mina olen selle poolt, see kongress teeks õhu puhtamaks.»

Küsimusele, kas antud olukord erakonna esimeest ka kurvastab, vastas ta: «Mind teeb igasugune võitlus õnnelikuks pigem. Teate kui palju mul selliseid lahinguid on olnud...»

Savisaar kinnitas, et erakond ei ole tülis: «Meil on erinevad poliitilised vaated, ja need, kes tahavad seda erakonda üle võtta, neil on teised vaated. Nad tahavad Keskerakonnast teha Reformierakonda nr. 2, mina seda ei taha, aga väga palju on veel neid, kes seda ei taha.»

Ajakirjaniku lisaküsimusele, et esimehe kirjeldatud olukord ju ikkagi on tüli, vastas kogenud poliitik naeratades: «Ei ole, need on poliitilised erimeelsused, tüdruk.»

Reinde: palume oma ebastabiilsuse pärast vabandust

Pisut varem väljus hoonest Savisaare truu võitluskaaslane, parteilehe Kesknädal peatoimetaja Urmi Reinde, kes ütles, et poole tunni jooksul on oodata Edgar Savisaare saabumist ajakirjanike ette. Reinde nentis, et Savisaart tuli selleks veenda.

«Keskerakonnaga, nii kaua, kui mina olen siin olnud (20 aastat), ei ole midagi sellist kunagi varem toimunud ja kindlasti me oleme enda eest väljas. Kindlasti me palume vabandust, et me oleme olnud ebastabiilsed.»

«Miks me üldse meedia poole pöördume on see, et me oleme hakanud aru saama, et meil on ligi 15 000 liiget ja 150 000 valijat... Meil on telefonid punased hommikust peale, kõik küsivad, keegi aru ei saa,» kommenteeris Reinde.

«On olnud olukord raske ja me vabandame. Mina soovin, et teiega kunagi midagi sellist ei juhtuks, nagu meiega on täna juhtunud,» sõnas Reinde kurvalt.

«Kesknädala toimetajana võin ma öelda, et mulle öeldi täna, et ma ei tööta siin enam kaua,» lisas ta lõpetuseks.

Vaata videointervjuud Urmi Reindega!

Kesknädala peatoimetaja silmad olid märjad ja ta ütles, et see on õudne, mis toimub. Samasugust saatust ei soovivat ta mitte kellelegi.

Enne seda väljus majast ka peasekretäri kohalt taandatud Oudekki Loone, kes kordas oma varasemat juttu, et tema tagandamine oli õigustühine, ent kohtusse ta otsust siiski ei kaeba. Keskerakonnas käib tema sõnul praegu võimuvõitlus.

Nn Savisaare tiiba kuuluv keskerakondlane Siret Kotka usub, et peasekretäri ametist tagandatud Oudekki Loone ei meeldi teisele tiivale - Kadri Simsonile, Mailis Repsile ja Jüri Ratasele - vaid seetõttu, et Loone on «savisaarlane».

Keskerakonna juhatus vabastas eile garantiikirjaskandaali tõttu ametist seni peasekretäri ametit pidanud Oudekki Loone. Loone ametist tagasikutsumise poolt oli üheksa, vastu oli kolm ja erapooletu oli üks juhatuse liige. Loone jätkamise poolt olid Yana Toom, Erki Savisaar ja Mihhail Kõlvart. Koosolekult puudusid esimees Edgar Savisaar, Olga Ivanova, Siret Kotka ja Kalev Kallo.

Kotka: «savisaarlane» Loone jäi erakonnasisese võitluse hammasrataste vahele

Erakonna aseesimees ja riigikogu fraktsiooni liige Siret Kotka selgitas Postimehele, et ei osalenud koosolekul seetõttu, et eile samal ajal oli erakonna Lääne-Viru piirkonna juhatuse kogunemine, mida ta juhatas. Ta lisas, et ei pea ka õigeks, et juhatuse koosolek kutsutakse kokku vaid 24-tunnilise etteteatamisega.

Küll aga andis ta mõista, et oleks toetanud Loone ametis jätkamist. «See, mis eile toimus, oli erakonnasisene võitlus, mille hammasrataste vahele jäi Oudekki Loone,» leidis Kotka. «Loone ei meeldi Simsoni, Ratase ja Repsi inimestele ainult seetõttu, et ta on savisaarlane.»

«Meil on erinevad poliitilised vaated, ja need, kes tahavad seda erakonda üle võtta, neil on teised vaated − nad tahavad Keskerakonnast teha Reformierakonda nr. 2»

Eilsel koosolekul tegi erakonna juhatus ühtlasi ka ettepaneku erakorraliseks kongressiks, kus üheks päevakorrapunktiks on erakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu sõnul ka erakonna esimehe valimine. Kotka kinnitas, et tema toetab erakonna esimehena jätkuvalt Edgar Savisaart.

«Ta on ainuke Eesti poliitiline legend, kes suudab koguda kohalikel omavalitsuste valimistel 40 000 häält. Eesti suurim erakond, Keskerakond, kus on 15 000 liiget, on asutatud Edgar Savisaare poolt,» põhjendas Kotka. Tema sõnul on Savisaar suur poliitik ja riigimees.

«Kahjuks, täna on osad keskerakondlased ja õiguskaitseorganid asunud pidama tema suhtes nn tapupoliitikat, mille eesmärk on temast lõplikult lahti saamine,» sõnas Kotka.

Kas erakond on nüüd lõplikult lõhki või on veel mingi võimalus ühtsena edasi liikuda? «Riigikogu fraktsioonis on väga selgelt näha ja tunda, et mingit koostööd ei soovita teha,» sõnas fraktsiooni liige Kotka.

«Kõik savisaarlased hääletasid laupäeval esimeses voorus Mailis Repsi poolt. Savisaare toetajad tegid Mailis Repsile terve suve jooksul kampaaniat ja hääletasid tema poolt. Nüüd on aga asutud alatu laimukampaaniaga, mille eesmärgiks on sisemise konflikti tekitamine,» lükkas Kotka tagasi spekulatsioonid, nagu poleks osa Keskerakonna liikmeist valimiskogus Repsi toetanud.

Küsimusele, mis saab siis, kui erakond peakski uue juhi valima ja kas sellele võiks järgneda näiteks ka massiline erakonnast lahkumine, vastas Kotka: «Kui Keskerakonnas toimub võimupööre, siis on selge, et Keskerakond kaotab oma tugeva selgroo».

Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Toom: kui see seltskond samas vaimus jätkab, siis pole enam erakonda olemas

Keskerakonna aseesimees, eurosaadik Yana Toom ütles, et praeguses olukorras ei olnud mingit põhjust peasekretäri tagasi kutsumiseks ning kui nii jätkatakse, siis varsti ei pruugi erakonda enam olemaski olla.

«Kui ma loen erakonna põhikirja, millele tuginesid otsuse autorid, siis ma ei näe võimalust, et juhatus võiks tagasi kutsuda erakonna peasekretäri,» ütles eilsel koosolekul Loone jätkamise poolt olnud Toom ERRi uudisteportaalile.

Praegustele tülidele erakonnas näeb Toom pigem ohte kui lahendusi. «Kui see seltskond selles vaimus jätkab, siis erakond läheb lõhki ja pole enam mille pärast sõdida, pole erakonda olemas,» leidis ta.

Ivanova: kõik liikmed peaksid aktsepteerima, et erakonda juhib Savisaar

Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Sarnaselt Kotkale eilselt juhatuse koosolekult eemale jäänud aseesimees Olga Ivanova ütles, et tema oleks toetanud Loone jätkamist. «Arusaadav, et garantiikirjade probleem tekkis juba tunduvalt varem, eelmise peasekretäri ajal, ja Oudekki üritas probleemi lahendada nii, nagu ta oskas,» põhjendas ta.

Küll aga ei pidanud ta heaks tooniks, et koosolek kutsuti kokku vaid 24 tundi varem. «Teade koosoleku kohta tuli kohe pärast esimest vooru, kui Mailis Reps oli teada saanud, et ta teise vooru ei pääse. Samal ajal hakati Savisaart süüdistama selles, et tema juhtimisel tõmmati Mailise selja tagant ära need müstilised kümme häält,» ütles Ivanova Postimehele.

Ivanova ütles, et selline väide ei vasta tõele. «Kuidas saab Mailis Reps nii kindel olla, et valijamehed, kes lubasid talle, et «sina oled küll tore ja sümpaatne tüdruk ja mina hääletan küll sinu poolt» ei hääletanud tegelikult Jõksi poolt?» küsis Ivanova.

Ivanova sõnul on erakond otse loomulikult lõhestunud seni kaua kuni «mõned inimesed ei lähtu Keskerakonna valijate huvidest ja ausa kongressi huvidest, vaid lähtuvad iseenda huvidest». Võimalikest lahendustest rääkides pakkus Ivanova välja, et esialgu peaksid kõik erakonna liikmed aktsepteerima, et erakonna juht on Edgar Savisaar.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles