Leedu loodab Ghori provintsi afgaanidele üle anda 2012. aastal

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Rasa Jukneviciene Afganistanis.
Leedu kaitseminister Rasa Jukneviciene Afganistanis. Foto: Leedu kaitseministeerium

Leedu võib oma hooldusel oleva Ghori provintsi Afganistanis kohalikele julgeolekujõududele üle anda 2012. aasta lõpuks, teatas lõunapoolseima Balti riigi kaitseminister Rasa Jukneviciene.


2005. aastast juhivad leedulased Kesk-Afganistanis asuva Ghori provintsi ülesehitusmeeskonda. «Ma saame vähemalt osaliselt oma väed välja tuua, kui oleme lõpetanud ülesande, mida pidime täitma,» ütles Jukneviciene.

Leedu kaitseministeeriumi pressiesindaja Danguole Bickauskiene lisas uudistevõrgu AFP teatel samas, et minister ei viidanud vägede täielikule väljatoomisele. «See puudutab ainult sõdurite Ghori provintsist ära toomist,» selgitas ta.

Praegu teenib Afganistanis umbes 245 Leedu kaitseväelast. Lisaks neile, kes paiknevad Ghoris, on leedulastel veel ka eriväelased tulises lõunaprovintsis Kandaharis. Eile saatis Leedu juurde veel kaheksaliikmelise meeskonna, kes hakkab välja õpetama Afganistani kopteripiloote.

Langenud on Afganistanis üks leedulane. 35-aastane seersant Arunas Jarmalavicius sai surma 2008. aasta 22. mail Ghori provintsis, kui seal puhkesid rahvarahutused väidetavalt reaktsioonina uudisele Iraagis Koraani tulistanud USA sõdurist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles