Lenk hurjutas kolleege härrasmehelikkuse puudumise pärast, Vitsut palus tema sõnavõtu pärast vabandust (6)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heimar Lenk
Heimar Lenk Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kirglikku sisevõitlust pidava Keskerakonna liige Heimar Lenk avaldas täna riigikogus muret härrasmehelikkuse kadumise üle Eesti poliitikast ja leidis, et erakondi ärastatakse tänapäeval samamoodi, nagu omal ajal ärastati kolhooside masina-traktorijaamu, tema järel riigikogus sõna võtnud keskerakondlane Toomas Vitsut palus kolleegidelt Lengi sõnavõtu pärast vabandust, teenides sellega välja aplausi.

Lenk ütles riigikogu vabas mikrofonis sõna võttes, et Eesti poliitikast on viimasel ajal kadunud härrasmehelikkus ja galantsus. Esmalt rääkis ta presidendivalimistel juhtunust, nimetades rahva lemmikkandidaati Marina Kaljuranda valimiskogus suurimaks kaotajaks. Samuti küsis ta, kuhu jäi nende valijameeste vastutus, kes lasid valimiskasti rikutud või tühja sedeli.

«Nüüd, kui need suured debatid on selja taga ja kogu Eesti rahvas on üles köetud, et me saame tõelise presidendi, naise või mehe – naised, muide, kaotasid –, siis tuleb välja, et me ei suudagi teda valida. Ja nüüd istume riigikogu tagatoas, ma ei tea, kas kohvitassi või teetassi taga, ja lepime kokku, et äkki me leiame ühe toreda Eesti inimese, keda sobiks susata sinna koha peale, et jumala pärast rahvusvaheline skandaal suurem ei oleks,» ütles ta.

Väiksem pole skandaal Lengi sõnul ka 15 000 liikmega Keskerakonnas, mida on ehitatud 25 aastat. Tema sõnul on tegu võimsa vennas- või sõpruskonnaga, mille eesotsas on 25 aastat püsinud Edgar Savisaar, kes on muutnud Eesti poliitikat, nagu ta heaks arvas ja nagu valijad tahtsid. Tema hinnangul on Savisaar võitnud peaaegu kõik riigikogu valimised, kuigi valitsusse pole teda lastud, «sest ta on liiga kõva, liiga tugev.»

«Ja nüüd järsku, 25 aastat hiljem öeldakse talle: «Isa, mine ära ja anna maja palun meile!» 25 aastat hiljem ütlevad õpilased, keda ta on kasvatanud siin 10–15 aastat: «Õpetaja, mine ära või me lööme sulle noa selga, sa oled ikka veel elus! Anna ära oma elutöö ja me müüme selle asja maha!»» rääkis Lenk riigikogu ees.

Tema sõnul anti erakonna juhatuse liikmetele laupäeva õhtul vaid 24 tundi aega, et koguneda, mistõttu nii Savisaar kui mitmed teised sinna ei jõudnud. Juhatuse eileõhtust otsust võtta maha peasekretär ja nimetada tema asemele kohusetäitja nimetas ta ebaseaduslikuks.

«Täna hommikul see kt tuleb paari kõrge funktsionääriga Keskerakonna büroosse, lööb jalaga ukse lahti ja ütleb nii: «Andke oma paberid siia, andke oma sahtlid siia, mina kamandan!» Naisterahvas lükati ukse taha ja alustati partei ülevõtmist. Meedia on ukse taga, kõik halavad, keegi ei tea, mis teha. Keegi näeb, kuidas dokumente välja viiakse, teine seda ei näinud jne, jne, jne. Ja kõik see on tehtud seadusvastaselt, nagu selgus,» rääkis Lenk.

«Samamoodi võeti omal ajal üle, ma mäletan, uus kompartei, Väljase kompartei, mida lõpuks juhtis Tiit Toomsalu. Ta istus kabinetis ja uks löödi kirvega maha, võeti partei ära. Samamoodi võeti üle Rahva Hääle toimetus – tulid sisse suured «kapid», maffiamehed, tõstsid inimesed toimetusest sõna otseses mõttes välja. Ma olin seal kohal, tegin pilti. Rahva Hääl võeti üle, tehti uueks päevaleheks,» ütles Lenk. «Ja niimoodi me oleme jõudnud oma kultuuriga, kallis rahvas, sinnamaani, et me ärastame erakondi täpselt samamoodi, nagu me ärastasime kolhooside masina-traktorijaamu, panime endale tasku. Ja saime selle partei endale, aga sina, vana mees, mine koju! Vot see on meie poliitiline kultuur täna, aastal 2016.»

Lengi sõnavõtule reageeris Keskerakonnas vastasleeri kuuluv Toomas Vitsut, kes ütles, et riigikogu on koht, kus arutatakse seadusi ja paljusid asju, mis inimestele korda lähevad, mitte aga koht, kus mõni erakond peaks pesema oma musta pesu.

«Minu eelkõneleja alustas sellest, et mainis poliitilist härrasmehelikkust. Tõesti, kui siia pulti tulla, siis peaks igaühel seda olema. Mina tulin siia pulti selleks, et teie kõigi ees vabandust paluda eelmise sõnavõtu pärast,» ütles Vitsut lühikeses sõnavõtus, mis teenis riigikogu istungisaalist aplausi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles