Blogi: Kersti Kaljulaid sai riigikogus vajalikud toetushääled kokku (56)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Parlamendi vanematekogult presidendiks kandideerimise ettepaneku saanud Kersti Kaljulaid kohtub täna riigikogu fraktsioonidega, et koguda oma kandidatuurile toetust.

Kell 9 kohtus Kaljulaid Reformierakonna fraktsiooniga, mille liikmetel olid eileõhtuse seisuga tema suhtes kõige rohkem eriarvamusi. Esmalt kohtusid Kaljulaiuga saadikurühma liikmed ning seejärel arutab teemat veel ka erakonna juhatus, kes seejärel kujundab ühise seisukoha. Reformierakonna fraktsioon on praeguse parlamendikoosseisu suurim, koondades 30 riigikogu saadikut.

Kell 10 alustas Kaljulaid kohtumist kaheksaliikmelise Vabaerakonna fraktsiooniga, kus veel eile õhtul oli samuti kahtlejaid. Partei esimees Andres Herkel kinnitas kohtumise järel, et riigikogu hääletusel võib ta Vabaerakonna toetusega arvestada, kuigi tema ülesseadmiseks allkirja andmine jääb iga saadiku enda otsustada. Sellelt kohtumiselt suundus Kaljurand edasi Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni.

Hiljem kohtub Kaljulaid ka ülejäänud riigikogu fraktsioonidega, misjärel tuleb täna pärastlõunal taas kokku parlamendi vanematekogu, kuhu kuuluvad riigikogu juhatuse liikmed ja fraktsioonide esimehed. Vanematekogus selgub, kas Kaljulaid saab kokku valituks osutumiseks vajalikud 68 toetushäält.

Vähemalt 68 allkirja loodetakse paberile saada juba enne laupäeva, mil peaks toimuma kandidaadi ülesseadmine. See annaks kindlustunnet, et Kaljulaiu kandidatuuril on parlamendis piisav toetus. Riigikogus algab hääletamine esmaspäeval kell 13.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles