Kornelius ei näe kokkuleppekohta (4)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8lk1 Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius 2014. aasta juunis, päev enne oma 90. sünnipäeva Tallinnas vene kultuurikeskuses.
8lk1 Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius 2014. aasta juunis, päev enne oma 90. sünnipäeva Tallinnas vene kultuurikeskuses. Foto: Mihkel Maripuu

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) metropoliidi Korneliuse kinnitusel ei tule Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EAÕK) metropoliidi Stefanuse ettepanek õigeusu kirikud ühendada kõne alla.

Teie kolleeg Stefanus viitab ülemaailmse kirikukogu ühisotsusele, et riigis ei tohi olla kaht õigeusu kirikut.

Koosolekul Kreetal oli [jutuks], et ühes riigis ei või olla kaks kirikut – see on tõsi. Aga peale selle on seal kirjutatud, et neid, kes juba on, me muutma ei hakka. Seal, kus juba on, seda korraga lõhkuda ei saa.

Kui nii, siis miks üritab Stefanus praegu kirikuid kokku panna?

Sest tema tahab olla üks pea. Ja mina olen vana, kõik ootavad, et ma sureksin. Ma suren varsti. Ma olen ainuke piiskop maailmas, kes on sellises vanuses. (Naerab.) See ei ole minu uhkus, aga nii on juhtunud.

Mind ei taheta sellesse ametisse lasta, sest mul on koguduste ja inimestega kontakt. Osa õigeusulisi eestlasi ja setosid Stefanuse juures ei käi.

Mida arvab ühendamisplaanist Moskva patriarhaat?

Ei tea veel. Ma sain sellest teada tänasest (eilsest – toim) ajalehest. Saadan selle neile, et nad saaksid teada, ja siis võib-olla saan vastuse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles