Eesti põhikaardil uuendatakse Saaremaa rannajoont

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhu- ja Saaremaa vahel asuv Väikse väina tamm.
Muhu- ja Saaremaa vahel asuv Väikse väina tamm. Foto: Raigo Pajula

Lähikuudel kannab maa-amet Eesti põhikaardile rannikuala uuendatud andmed, kus kajastuvad ka Saaremaa rannajoonel viimastel aastatel toimunud muudatused.

Uued rannikuala aerofotod pannakse maa-ameti kodulehele üles aasta lõpuks, rannajoont muudetakse põhikaardil järgmise aasta algul, ütles maa-ameti topoandmete osakonna juhataja kt Olev Veskimäe Oma Saarele.

Veskimäe rääkis, et võrreldes 2002. aasta andmetel põhineva praeguse kaardiga väga suuri muutusi Saaremaa rannajoonel toimunud ei ole.

Loodusmõjude tulemusel on rannajoon mõnel pool nihkunud 5-10 meetrit, samas on mõnedki pealtnäha suuremad nihkumised ajutist laadi.

«Asju tuleb vaadata pikemas ajas, mitte nii, et inimene vaatab pärast tormi, et nüüd on mul 20 meetrit maad juurde tekkinud ja tahaks maja ehitada.

Järgmise tormi järel seda maad enam olla ei pruugi,» rääkis Veskimäe.

Maa-amet viis Saaremaa aeropildistamise põhikaardi uuendamise tarvis läbi sel kevadel, kui rohi oli madal, lehtpuud paistsid läbi ning kõrkjad polnud jõudnud veel meres pikaks kasvada.

Järgmine rannajoone uuendamine põhikaardil võib toimuda alles viie aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles