Martin Helme kavatseb teha ERMi kurikuulsa eksponaadi osas prokuratuurile kuriteoteate (16)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi eksponaat, mis kutsus üles jalaga lööma Neitsi Maarja kujutist.
ERMi eksponaat, mis kutsus üles jalaga lööma Neitsi Maarja kujutist. Foto: Sille Annuk

EKRE juhatuse liige Martin Helme lubab sotsiaalmeedias, et teeb ERMi Neitsi Maarja eksponaadi tõttu prokuratuurile kuriteoteate, kuna eksponaat õhutab usulist vaenu. Lisaks soovib Helme, et võrdõigusvolinik selles osas oma seisukoha kujundaks.

Kuigi ERMi eksponaat, mis kutsus üles jalaga lööma Neitsi Maarja kujutist, tehakse nüüd ümber, ei vaibu kired selle ümber.

EKRE juhatuse liige ja parlamendifraktsiooni juht Martin Helme kirjutas Facebookis: «Kui nüüd keegi teine ei võta seda ette, siis pean vajalikuks teha nimetatud eksponaadi peale kuriteoteade prokuratuuri usulise vaenu õhutamise kohta. Ja mõistagi ootan, et võrdõigusvolinik võtaks sõna sellise ühe ühiskonna osa alandamise ja solvamise vastu.»

Täna oli skandaalne eksponaat ERMis suletud. Hommikul otsustas muuseumi juhatus, et eksponaadilt kaob puutetundlikkus ja enam ei kutsu see üles end jalaga lööma.

«Konkreetselt eksponaadilt kaob puutetundlikkus,» ütles ERMi direktor Tõnis Lukas päeval Postimehele. «Seega ei reageeri kuju enam puudutusele.» Muus osas jääb ajalookäsitlus ja eksponaat ise samaks. See tähendab, et pühakuju purustamist antakse edasi samamoodi - figuur puruneb endiselt kildudeks ja moodustub virtuaalselt hästi kiiresti uuesti tervikuks. 

«Kuid vaataja ei saa sellele enam aktiivselt kaasa aidata. See toimub ise perioodiliselt mingi aja tagant,» selgitas Lukas.

Teisipäeval on eksponaat uuel kujul taas külastajate ees.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles