Reps «Radaris»: kui Toom ei tule meiega ühes suunas, peame tegema vastavad korrektuurid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps «Radaris».
Mailis Reps «Radaris». Foto: Kanal 2 / «Radar»

Keskerakonna presidendikandidaat Mailis Reps ütles suvel tema kampaaniat jälginud Kanal 2 saates «Radar», et kui erinevat välispoliitilist joont ajav erakonna aseesimees, eurosaadik Yana Toom ei ole nõus tooni maha võtma ja ülejäänud erakonnaga ühes suunas edasi minema, siis tuleb teha «vastavad korrektuurid».

«Loomulikult mulle meeldiks, kui mitte kedagi ei jääks tee peale maha, kui Keskerakond suudaks edasi minna nii, et meie kraav ei oleks laipu täis. See oleks kõige parem,» ütles Reps suvel pärast seda, kui Toom oli kohtunud Süüria presidendi Bashar al-Assadiga.

Samas märkis ta, et kindlasti ei kavatse Keskerakond teha radikaalseid välispoliitikat või inimõigusi puudutavaid muudatusi ainult sellepärast, et erakonnas on isiksus nimega Yana Toom. «Ma ei näe mitte mingit võimalust, et meil erakond hakkab kohanduma ühe inimese järgi,» ütles Reps.

Vastuseks küsimusele, kas Keskerakond on valmis Toomist ühel hetkel loobuma, avaldas Reps lootust, et seda pole vaja. «Aga kui Yana Toom ei näe selliselt võimalust meiega edasi minna, siis me peame tegema vastavad korrektuurid küll, jah,» lausus ta.

Teatud mõttes oleme me Mailisega mõlemad Savisaare õpilased, kuid mul on tunne, et me käisime erinevates tundides. Yana Toom

Toom ise ütles augusti keskel «Radarile», et mingitele keeldudele ta ei kavatse alluda. «Ma pole nendele ka varem allunud ja ei kavatse seda teha tulevikus,» ütles ta.

Muu hulgas kinnitas Toom saates, et tal pole ambitsiooni saada Keskerakonna esimeheks. «Ma annan endale väga hästi aru, et Eesti Keskerakond ei ole selleks valmis, et üks venelane oleks tema eesotsas, kusjuures ma usun, et selleks polnud valmis ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond, mida näitavad selgelt tema reitingud praegu,» ütles ta.

Küsimusele, kui kauaks jääb ta erakonna esimehe Edgar Savisaare kõrvale, vastas Toom, et nii kauaks, kuni Savisaar ei ütle, et talle aitab. Tema hinnangul on Savisaarel erakonna juhtimiseks praegu nii tahtmist kui ka arusaamist.

«Kui ta oleks kindel, et on olemas liider, kes on võimeline erakonda juhtima, mitte seda lõhestama, siis ta ütleks seda kas või täna. Ju ta siis sellist inimest praegu ei näe,» ütles Toom.

Reps avaldas samas arvamust, et novembri algul toimuval kongressil oleks Savisaarest väärikas öelda, et tema töö Keskerakonna juhina on tehtud.

Yana Toom: meie erakonnas ei ole üleliigseid inimesi

«Erinevalt Mailis Repsist olen ma seda meelt, et Keskerakonnas ei ole üleliigseid inimesi ning kui mõni juhuslikult on, siis selleks inimeseks kindlasti pole saadik, kes sai meie erakonna toetajatelt kaaluka mandaadi. Repsi avaldus kinnitab taaskord, et Keskerakonna eesotsas peab olema liider, kes suudab tasakaalustada erakonna poliitikat, ega allu kiusatusele üles puua ja maha lasta neid, kelle seisukohad küll ei riku erakonnasiseseid kokkuleppeid, kuid ei meeldi mõnele juhtivale positsioonile kippuvale tegelasele,» teatas Yana Toom oma büroo vahendusel vastuseks Mailis Repsile.

Toom lisas, et täna on selliseks liidriks Edgar Savisaar. Temal on Toomi hinnangul olnud oma poliitilise karjääri vältel selgroogu, et «mitte painduda  poliitilisele peavoolule ning julgelt öelda välja oma seisukohad». «Teatud mõttes oleme me Mailisega mõlemad Savisaare õpilased, kuid mul on tunne, et me käisime erinevates tundides. Ähvardamist, lukkude vahetamist ega näidispoomisi pole Edgar mulle õpetanud.»

Toomi sõnul on Keskerakond suutnud aastate jooksul leida ühisosa ka kõige keerulisemas olukorras. «Ja just sellist Keskerakonda ma tahan näha ka tulevikus. Ning selles erakonnas ei võtta keegi sõna erakonna nimel selleks, et saada lahti oponendist, kes põhimõtteliselt ei vaheta poolt erakonnasiseses võimuvõitluses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles