Nestor: samasooliste kooselu eitamine oleks eluvõõras

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraatide liige Eiki Nestor märkis, et peab samasooliste kooselu seadustamist põhjendatuks, sest eitada nende paaride kooselu oleks eluvõõras.

Nestor selgitas, et kehtiv perekonnaseadus paneb paika nende inimeste õigused ja kohustused, kes on otsustanud oma kooselu selles sätestatud reeglite järgi registreerida.

«Kui nüüd lahtiste silmadega ringi vaadata, selgub, et väga paljud koos elavad inimesed seda vajalikuks ei pea. Seejuures on tegemist valdavalt kooseludega, kus inimesed on eri soost. Ainult väga väikeses osas on tegu samasooliste paaridega. Eitada perekonnaseadusele mittevastavate paaride kooselu oleks minu arvates eluvõõras,» arvas Nestor.

Õigused ja kohustused nende kooselus tekivad aga ikkagi. «Tegelik küsimus seisneb selles, kas abistada seaduse tasemel ka nende kooselu või mitte. Minu arvates ei ole õiguste ja kohustuste asjus tegelikku erinevust selles, kas see kooselu on perekonnaseaduse alusel registreeritud või mitte ja seega on ka seadus vajalik. Puht arvuliselt eri soost paaridele veel rohkemgi,» leidis Nestor.

Kaua partnerlussuhte seaduse valmimine aega võiks võtta, selle kohta ei julgenud Nestor mingeid tähtaegu välja öelda ega täpsemaid eesmärke püstitada. «Inimlikul tasemel me ju ei eita ka täna erinevate kooselu vormide olemasolu ja vastava seaduse vastuvõtmine ei sunni looduse poolt meile antud valikuid ka muutma. Jääme ikka nendeks, kes me oleme,» sõnas ta.

Kolumnist Ulrika Laan kirjutas, et samasooliste abielude seadustamine on kogu Eesti ühiskonna huvides, sest erinevusi aktsepteerides oleks kogu meie riik edukam. Kui ta küsis kõigilt parteidelt nende ametlikku seisukohta homoabielude suhtes, olid sotsiaaldemokraadid ainsad, kes vastasid, et toetavad partnerlussuhte seaduse koostamist. Teised toetasid traditsioonilist peremudelit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles