Elektrilevi katsetab juhtmevaba võrguteenust

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilevi võrgustik
Elektrilevi võrgustik Foto: Marko Saarm / Sakala

Tuhanded suurtest keskustest kaugel asuvad majapidamised võivad tulevikus elektri saada päikesealajaamast, kinnitavad Elektrilevi juhid, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Esimese võrguettevõtjana maailmas katsetab Elektrilevi tavapäraste liinide asemel juhtmevaba võrguteenust. Valgamaal Nihujärve talus tööd alustanud päikesejaam on üks neljast pilootprojektist, mis peaks kolme aasta jooksul näitama, kas ja kuidas uus tehnoloogia end õigustab.

Kui õhuliini ja alajaama uuendamine maksab 100 000 eurot, siis sellise päikeseelektrijaama hind on 40 000 eurot. Eesti on hajaasustusega riik, kus elektri tarbimine liinikilomeetri kohta on üks väiksemaid Euroopas - vaid 133 mWh aastas. Selline jaam õigustab end tavalise kodutarbija jaoks, kus elektriga ei köeta ja tarbimine pole suur.

Kui Nihujärve ja veel kolme juhtmevaba võrguühenduse pilootprojektid end õigustavad, võiks selliseid päikesejaamu Eestisse paigaldada palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles