Eesti panuseks tööd alustavas ELi piirivalveagentuuris on 18 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu Piirivalveagentuuri esialgseks suuruseks on 1500 inimest, millesse panustavad kõik liikmesriigid. Samas osalevad agentuuri töös ka ELi mittekuuluvad Norra, Šveits ja Island.
Euroopa Liidu Piirivalveagentuuri esialgseks suuruseks on 1500 inimest, millesse panustavad kõik liikmesriigid. Samas osalevad agentuuri töös ka ELi mittekuuluvad Norra, Šveits ja Island. Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP

Eesti panuseks neljapäeval formaalselt tööd alustavas Euroopa Liidu piirivalveagentuuris on 18 inimest. Piirivalveagentuuri esialgseks suuruseks on 1500 inimest, millesse panustavad kõik liikmesriigid.

Agentuuri ametlik käivitamine toimus neljapäeval Bulgaaria piiril Türgiga, kus peetud tseremoonial osalesid Bulgaaria peaminister Boyko Borissov ning Euroopa Komisjoni siseküsimuste ja rändevolinik Dimitris Avramopoulos.

«Täna on Euroopa piiride korralduses ajalooline päev, kuna nüüdsest on Euroopa Liidu ühe liikmesriigi välispiir kõikide liikmesriikide välispiir, nii legaalselt kui operatsionaalselt,» ütles Avramopoulos pressiteate vahendusel.

Euroopa Liidu eesistujariigi Slovakkia peaminister Robert Fico lisas, et piirivalveagentuuri loomisega luuakse ELi välispiiridel uus reaalsus, mis aitab liikmesriikidel saada tagasi Schengeni tsooniga kaasnevaid hüvesid.

Uus, senisest märksa laiemate volitustega piirivalveagentuur loodi Euroopa Liidu mõistes rekordiliselt lühikese ajaga, kui algatus selleks tuli Euroopa Komisjonilt alles 2015. aasta detsembris.

Euroopa piiri- ja rannikukaitse eesmärgiks on tegeleda uue poliitilise reaalsusega, mille on tinginud nii Euroopa Liidu piiridest väljastpoolt lähtuv rändesurve kui ka ohud sisejulgeolekule.

Piirivalveagentuuri esialgseks suuruseks on 1500 inimest, millesse panustavad kõik liikmesriigid. Suurima osa personalist saadavad Saksamaa - 225 inimest, Prantsusmaa - 170 inimest, Itaalia - 125 inimest, Hispaania - 111 inimest, Poola - 100 inimest. Eesti naaberriikidest Läti ja Soome panustavad mõlemad 30 ning Leedu 39 inimesega.

Samas osalevad agentuuri töös ka ELi mittekuuluvad Norra 20, Šveits 16 ja Island kahe inimesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles