Esimesed 12 lahingumasinat jõudsid Eestisse (16)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul jõudsid Paldiski Põhjasadama kaudu Eestisse esimesed Hollandist ostetud jalaväe lahingumasinad CV9035.

12 jalaväe lahingumasinat CV9035 ning üks naastetank jõudsid täna hommikul laevaga Paldiski Põhjasadamasse. Seal laaditakse need treilerile ja toimetatakse Tapale 1. jalaväebrigaadi linnakusse, ütles kaitseväe pressiesindaja nooremleitnant Simmo Saar.

Saabunud lahingsoomukid hakkavad alaliselt paiknema 1. jalaväebrigaadi Tapa linnakus, kus soomuskooli Hollandis ja Soomes õppinud instruktorid alustavad oktoobris mehaanikute ning jaanuaris meeskonnaliikmete väljaõpet.

CV9035 lahingumasinaid hakkab kasutama elukutselistest kaitseväelastest koosnev Scoutspataljon, mis jalaväe lahingumasinate saabudes kolib 1. jalaväebrigaadi Paldiski linnakust Tapa linnakusse.  Üksuse alalise ümberpaiknemise tingib Tapale rajatav taristu ning kaitseväe keskpolügooni lähedus.

1. jalaväebrigaadi ülema Veiko-Vello Palmi sõnul on hea soomuskaitse ja suure tulejõuga lahingumasinate saabumine oluline kvaliteedihüpe, mis mõjutab kogu meie kaitsevõimet. «Tegemist on märgilise sündmusega, maailmatasemel soomusmasina lisandumine kaitseväe relvastusse tõstab olulisel määral nii 1. jalaväebrigaadi kui kogu kaitseväe lahinguvõimet,» ütles 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Veiko-Vello Palm.

Eesti kaitseminister Sven Mikser ja Madalmaade Kuningriigi kaitseminister Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert kirjutasid 2014. aasta detsembris Hollandis Haagis alla lepingule 44 kaasaaegse jalaväe lahingumasina CV 9035NL ja tanki Leopard 1 baasil ehitatud kuue toetusmasina ostuks.

Ostulepingu maht on 138 miljonit eurot, mis hõlmab ka tööriistakomplekte lahingumasinate hoolduseks, Eesti kaitseväelaste väljaõpet, varuosi ja laskemoona. Esimesed lahingumasinad jõudsid Eestisse täna, lepingu järgi on masinate Eestisse jõudmise aeg 2016-2018.

CV9035NL on Rootsis Madalmaade Kuningriigi maaväe tarvis välja töötatud Combat Vehicle 90 (CV90) perekonna jalaväe lahingumasin. Tootja on BAE Systems Hägglunds AB. CV90 võeti relvastusse 1990ndate keskel.

Masinal on kõrge soomuskaitse, mis vastab NATO standardile, see on relvastud 35-mm Bushmaster III kahuriga, mille moodne sihtimissüsteem lubab hävitada sihtmärke käigult. 

Hollandi kaitsevägi võttis relvastusest maha kahe pataljoni jagu CV9035NL, millest ühe pataljoni tehnika pandi müüki.

CV90 on Hollandi, Taani, Norra, Šveitsi, Soome ja Rootsi kaitsejõudude relvastuses. Masinad on end tõestanud Afganistani rasketes oludes. Need on moodsad, Põhjamaadele loodud lahingumasinad, mis  jäävad riikide relvastusse veel aastakümneteks.

Jalaväe lahingumasin on maastiku suure läbimisvõimega, roomikutel, kõrge soomuskaitsega ja suure tulejõuga ning suudab seepärast võidelda koos tankidega. Ratassoomuk ei suuda reeglina tankidega igal lahinguväljal sammu pidada.

Jalaväe lahingumasin CV9035NL MKIII.
Jalaväe lahingumasin CV9035NL MKIII. Illustratsioon: Riigikaitse.ee
Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles