Ministeerium tuli suitsetajatele vastu: vanglad ei muutugi novembrist suitsuvabaks

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: SCANPIX

Justiitsministeerium on loobunud plaanist muuta vanglad suitsuvabaks järgmisest kuust. Uus tähtaeg on seatud tuleva aasta sügiseks.

Mullu suvel sai avalikuks sotsiaal- ja justiitsministeeriumite ambitsioonikas plaan muuta vanglad täielikult suitsuvabaks. Suitsetamisest ei pidanuks loobuma üksnes vangid, vaid ka vangla töötajad. Paika pandi ka kuupäev, mil kinnipeetavad pidid hakkama tervislikuma eluga harjuma ja igapäevasest sigaretist loobuma – 1. november 2016.

Julge plaan sattus kohe ka kriitika alla. Teiste seas võttis sõna õiguskantsler Ülle Madise, kes leidis, et suitsetamine on põhiõigus.

«Retooriliselt võiks küsida, miks alustada sedalaadi eksperimente just sellises keskkonnas, kui seda on vangla, ja kas suitsetamise täielik keelamine oleks proportsionaalne ka väljaspool vanglat ja üldisemalt,» oli õiguskantsler toona kriitiline.

Selleks, et kinnipeetavaid suureks muudatuseks ette valmistada, käivitas justitisministeerium tänavu kevadel «tervislike eluviiside motivatsiooniprogrammi». Programm nägi muuhulgas ette, et vangid, kes ei suitseta, saavad kauem sportida, rohkem puuvilju süüa ning ristsõnu ja sudokusid lahendada.

Hiljuti sai Postimees aga vihje, et ministeerium olevat motivatsiooniprogrammile kriipu peale tõmmanud. Justiitsministeerium lükkab selle info ümber. 

«Programmi kui sellist ei lõpetatud, vaid selle motivatsioonivahendeid muudetakse aeg-ajalt,» ütles Postimehele justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik. Näiteks tõi ta muude motivaatoritena välja võimaluse lugeda suitsetamisest loobumise raamatuid, vaadata televiisorit kauem ning osta kauplusest rohkem asju. «Neid vahendeid aeg-ajalt vahetatakse vastavalt võimalusele ja otstarbekusele,» lisas Tuulik.

Küll aga selgus, et kriips on peal plaanil muuta vanglad suitsuvabaks 1. novembrist, nagu ministrite tandem Rannar Vassiljev-Urmas Reinsalu 2015. aastal lootis. Suitsetamine keelatakse vanglate territooriumil plaanitust ligi aasta hiljem.

Tuuliku kinnitusel jõustub justiitsministri määrus suitsetamise keelamiseks 2017. aasta 1. oktoobril. «Määruse jõustumise tähtaega pikendati, et anda suitsetajatele rohkem aega vangla kaasabil enda järk-järguliseks võõrutamiseks suitsetamisest,» põhjendas justiitsministeeriumi esindaja.  

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles