Kuidas president Ilves Moskva ajakirjanikku aitas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Andrei Soldatov.
Ajakirjanik Andrei Soldatov. Foto: Erik Prozes

Postimehe ajakirjanik Jaanus Piirsalu toob lugejateni meenutuseks loo, kuidas ametist lahkuv president Toomas Hendrik Ilves kaks aastat tagasi Moskva ajakirjanikku aitas.

2014. aasta aprilli keskel, kaks kuud pärast Maidani revolutsiooni, lendas Moskva ajakirjanik Andrei Soldatov Kiievisse. Ta pidi seal tegema intervjuusid oma uue, FSBst ja interneti kontrollimisest rääkiva raamatu jaoks. Soldatov on Venemaal üks tuntumaid julgeolekuteenistuse FSB teemale spetsialiseerunud sõltumatuid ajakirjanikke. Temalt on ka eesti keeles ilmunud FSBst kõnelev raamat «Uus aadel».

Astunud Moskva lennukilt maha, suundus Soldatov Kiievi Borispoli lennujaama piirikontrolli. Vene kodanikuna ei olnud tal Ukrainasse saabumiseks viisat vaja. Kiievis ootasid teda Maidani aktivistid, keda Ukraina eriteenistused olid revolutsiooni ajal pealt kuulanud ja hirmutanud. 2015. aastal ilmunud Soldatovi viimases raamatus «Punane internet» on sellele teemale pühendatud terve peatükk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles