Politsei: autojuhid vajavad keerulistes oludes rahulikku meelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Politsei tuletab autojuhtidele meelde, et muutlike ilmaoludega tuleb iga sõitu alustades ning sõidu ajal pidevalt teeolusid hinnata ja valida neile vastav ohutu käitumine, sest veebruarikuu on toonud mitmeid raskete ja üliraskete tagajärgedega liiklusõnnetusi.

Riho Tänak politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonnast tõstis esile, et üle 90 protsendi infost teel toimuva kohta saab autojuht silmadega, mistõttu tuleb nähtavus hoida võimalikult hea.

See tähendab kõigi aknaklaaside jääst või härmatisest puhastamist, kojameeste korrasoleku kontrolli, tulede puhastamist, vajadusel reguleerimist ning kindlasti õiget kasutamist, et nähtaks ise, kuid ei pimestataks vastutulijat.

Teel olles on Tänaku sõnul oluline valida ohutu kiirus ja sõiduvõtted ning jätta endale piisavalt aega ohuolukorras hoo peatamiseks.

«Talvesõiduoskus ei teki iseenesest, mistõttu on mõistlik kas üldiseks liikluseks suletud alal või selleks spetsiaalselt ehitatud rajal libedasõitu proovida,» ütles Tänak. «Nii saab selgeks, milleks üldse on vaja libedaga liigeldes valmis olla.»

Veebruarikuus on liiklusõnnetustest hukkunud kaks inimest, vigastada on saanud 23 liiklejat.

Kokku on veebruaris inimvigastustega liiklusõnnetusi olnud 19, nende seas nii ühesõidukiõnnetusi, kokkupõrkeid teise sõidukiga kui ka jalakäijatele otsasõite.

Asulavälistel teedel juhtunud kokkupõrgetel on enamikul juhtudest üheks osalejaks kas kaubik või veelgi suurem sõiduk.

Jaanuaris hukkus liikluses seitse inimest, mida on kahe võrra enam kui möödunud aastal. Vigastustega lõppes 90 õnnetust ja kannatanuid oli kokku 115.

Politsei soovitused ohutuks liiklemiseks

- Enne sõidu algust puhasta tuled ja klaasid, kontrolli kojamehi ja klaasipuhastusvedeliku olemasolu.

- Jälgi ka rehvide seisukorda, kuna ülemäära või ebaühtlaselt kulunud rehvid mõjutavad oluliselt auto käitumist teel.

- Sõidu ajal vali ohutu kiirus ning hoia pikivahet, mis võimaldab vajadusel ilma eesliikujaga kokku põrkamata pidama saada. Jälgi ka külgvahet, et ka vastutulijal oleks  vajadusel manööverdamisruumi ning sinust saaks ohutult mööduda.

- Hoia rooli kindlalt ja väldi järske liigutusi. Pööretel võta hoog maha ning kiirendades tee seda rahulikult. Eriliselt ettevaatlik tuleb olla ka kurvides.

- Möödasõidu puhul varu nii oma sõidureast väljumiseks kui sinna naasmiseks tavapärasest rohkem aega, et saaksid vajadusel rahulikult ületada tuisu- või lörtsivalli ega peaks tegema järske liigutusi. Kiilasjää või suurte lumevaalude korral väldi möödasõitu.

- Kasuta õigeid tulesid, et näha ise, aga mitte pimestada vastutulijat. Udutuled on lubatud vaid juhul kui nähtavus on halb, see tähendab, et lihtsalt pimedaga sõitmisel neid kasutada ei tohi.

- Sula ja külmakraadide vaheldumine tekitab asfaltkattesse löökauke. Ole nende suhtes ettevaatlik, kuid siingi arvesta, et järsud liigutused võivad lõppeda sõiduki juhitavuse kaotamisega. Samuti arvesta, et ka kaasliiklejad võivad löökauke vältida üritades ootamatult käituda.

- Arvesta, et ilmaolud mõjutavad ka jalakäijate käitumist, mistõttu tuleb libeda või tuisuse ilmaga ka neid rohkem silmas pidada.

- Jalakäijad omakorda peavad arvestama, et sõiduki peatumisteekond on talviste ilmaoludega oluliselt pikem. Seetõttu ole sõiduteed ületama asudes ettevaatlik ja anna juhile oma kavatsustest aegsasti märku.

- Pimedal ajal liikudes peab jalakäija ennast sõidukijuhile võimalikult märgatavaks tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles