Eesmaa: Paet pidanuks meile vangide toimikutest rääkima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Eesmaa
Enn Eesmaa Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni aseesimehe ja Keskerakonna liikme Enn Eesmaa hinnangul pidanuks välisminister Urmas Paet neile ütlema, et USA on tutvumiseks üle andnud kolme vangi toimikud, kelle vastuvõttu USA Eesti valitsusel kaaluda palus.

Postimehe tänasest loost selgus, et 2009. aasta suvel andis Ameerika erisaadik Paetile üle toimikud kolme vangi kohta, kuid ta ei andnud sellest teada riigikogule ja väliskomisjonile.

«Ma usun ja eeldan, et ta oleks pidanud sellel teemal meiega rääkima, sest töötame aktiivselt välisministeeriumiga ja pole mõtet ametkondlikke barjääre kasvatada ning seda polegi varem tehtud,» sõnas Eesmaa.

Eesmaa väitel saanuks arutelu kinniseks kuulutada ja siis otsustada,  mida edastatud infoga teha ja kuidas kas või antud teemal meediaga suhelda.

Samas rõhutas ta, et poliitikat teeb ja ajab siiski välisminister ning nende roll on debatis osaleda ja nõu anda.

Miks Paet ei soovinud infot komisjoniga jagada, ei soovinud Eesmaa oletada.

Küll aga kinnitas Eesmaa sotside juhi Sven Mikseri sõnu, öeldes, et üldist Guantanamo vangide teemat on komisjonis arutatud.

Eesmaa väitel sai teemast räägitud pikalt ja printsipiaalselt ning lähtekohaks oli, et vangide toomine Eestisse oleks keeruline, sest nende staatus oli tõsine probleem: ei saa siia võtta kui vangi ja keeruline võtta ka kui pagulast.

«Konkreetsetest inimestest polnud enne lahendust juttu,» sõnas Eesmaa. «Poliitikat teostab ministeerium, meie osaleme välistemaatilistes mõttevahetustes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles