Raske õnnetuse merepäästekoolitusel põhjustas koolitaja eksimus

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merepäästeõppus. Illustreeriv pilt.
Merepäästeõppus. Illustreeriv pilt. Foto: Sander Ilvest

Uurimine leidis, et Tallinna lahel juhtunud raske õnnetuse põhjustas Revali merekooli instruktori ühekordne eksimus. Päästeamet kavatseb juhtunust olenemata merekooliga koostööd jätkata.

Päästeameti teatel jõuti uurimise tulemusena järeldusele, et instruktor võttis suure reisilaeva ristlainetesse sõitmisel põhjendamatu riski, valides vale sõidukiiruse ja -tehnika ning ei võtnud seejuures arvesse koolitatavate vähest meresõidu kogemust. Päästeameti hinnanguga sama meelt oli ka ohutusjuurdluse keskus.

«Päästjatega juhtunu on äärmiselt kahetsusväärne ja me soovime päästjatele kiiret paranemist ja tööpostile naasmist. Meie jaoks oli juhtunu kahtlemata õppetund, millest tulevikuks õppida,» ütles Revali merekooli tegevjuht Tanel Hinno. Ta lisas, et merekool on juba teinud samme sarnaste juhtumite edaspidiseks vältimiseks, täiendades muuhulgas veelgi ohutusalast juhendamist,

Päästeameti päästetööde osakonna juhataja Heiki Soodla sõnul jätkatakse Revali merekooliga koostööd ning juhtunust peavad õppust võtma kõik osapooled. Koos on üle vaadatud õppekava ning hinnatud ka koolituse ohutuse taset.

«Täna ei ole meil põhjust arvata, et sarnased intsidendid Revali merekoolis jätkuvad, mistõttu Päästeamet jätkab koolituste tellimist. Päästeameti õppurite antud tagasiside Revali Merekooli kursusele on üle keskmise kõrge,» ütles Soodla.

20.-23. septembrini toimus Revali merekoolis merepääste I astme koolituse kolmas kursus, kus osales ühtekokku 14 päästjat. Koolituse praktilise osa käigus 22. septembri hommikul suunduti Tallinna lahele, et demonstreerida ja selgitada paadi käitumist kõrges lainetuses, kasutades selleks Tallinna ja Helsingi liinil sõitvate laevade ahtrilaineid.

Kella 10.50 ajal kukkus laineharjalt maandumisel saadud löögist ühes paadis kolm päästjat, kes said viga. Õnnetuse hetkel oli paadis viis päästjat ja kaks instruktorit ning laine kõrgus oli kuni kolm meetrit.

Kahe päästja vigastused kvalifitseeriti raskeks tööõnnetuseks, ühel päästjal kergeks tööõnnetuseks. Viga saanud päästjatest kaks töötavad Nõva ja üks Kunda komandos ning täna on kõik kolm teenistujat kodusel ravil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles