Tarvo Teslon: tehinguhindade varjamine on absurdne

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvo Teslon
Tarvo Teslon Foto: Erakogu

Portaali kv.ee juht Tarvo Teslon kirjutab, et kinnisvaratehingute info varjamine on absurdne ja need tuleks avalikustada.  

Arvan, et kinnisvaratehingute info varjamisel puudub alus ning selle saladuses hoidmine on tagurlik ja isegi absurdne. Kinnisvaraturg oleks oluliselt efektiivsem ja läbipaistvam, kui info on kõigile kättesaadav. Lisaks paraneb statistika ja kinnisvaraarendajad saavad oma plaane julgemalt teha.

Kõik inimesed teevad oma elus mõne kinnisvaratehingu. Ostu-müügitehinguid tehes kobatakse tihti pimeduses. Inimesed peavad uskuma kinnisvaraportaalides olevat infot või maaklereid, kes omavad ainult õige pisut rohkem infot. Suures osas tekib maaklerite hinnatunnetus omaendi tehingute ja samuti kinnisvaraportaalides oleva info põhjal. Õnneks nõuavad pangad atesteeritud hindajatelt hindamist, aga seda vaid juhul, kui pank on tehinguga seotud.

Ilmselgelt vähendab avalik info ebaselgust ja näiteks võimalikke pettusi, kus inimestelt ostetakse nende kodud oluliselt alla turuhinna. Ma arvan, et kinnisvara tehinguinfo avalikustamine on samm avatud ühiskonna poole, kus kõigil on võrdne juurdepääs infole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles