Analüütikud: Egiptust ootab ees kriitiline aeg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sajad tuhanded valitsusvastased meeleavaldajad Kairo Tahriri väljakul.
Sajad tuhanded valitsusvastased meeleavaldajad Kairo Tahriri väljakul. Foto: SCANPIX

Analüütikud hoiatavad, et nüüd kui Egiptuse president Hosni Mubarak on lõpuks tagasi astunud, seisab egiptlastel ees väga kriitiline aeg.

Kui revolutsiooni eufooria lõpuks möödub ning riigi ülesehitamise raskused lõpuks ilmsiks tulevad, läheb inimestel tõeliselt raskeks, vahendab CNN.

«Egiptuse probleemid algasid enne Mubaraki ja need ei lõpe tema minemakihutamisega,» teatas Brookingsi Lähis-Ida poliitika Sabani keskuse direktor Kenneth Pollack CNNile. «Selle asemel on nad korrumpeerunud, stagneerunud ja rõhuva süsteemi viljad, mida Mubarak aitas ehitada, kuid on nüüd tema isikust kaugemale kasvanud.»

Sõjaväeline valitsus peab lisaks demokraatlike valimiste ettevalmistamisele arvestama teistegi suurte muutuste, tööpuuduse ja majandulsiku alaarengunga.

«See kõik esitab väljakutse. Nad hakkavad õppima koos Egiptuse rahvaga, kuidas teha delikaatselt diktaatorlusest loodetavasti demokraatia,» sõnas CNNi korrespondent Ben Wedeman.

Üks kartustest on see, et sõjavägi ei taha pärast ajutist valitsemist enam võimu käest anda.

«Egiptusel on pikk sõjaväelise valitsuse ajalugu. Keegi poleks šokeeritud, kui sõjavägi võimu Egiptuse rahvale ei tahaks anda,» sõnas Sabani keskuse vanemuurija Daniel Byman. «Jääb lootus, et sõjavägi tunneb, et nende uhkus ja imidž hävitatakse, kui nad uue diktaatorluse loovad.»

Enne kuue-seitsme kuu pärast toimuvaid valimisi peab riik läbima tohutuid muudatusi. Lisaks kerkivad Johns Hopkinsi rahvusvaheliste uuringute kooli uurija Joshua Muravchiki sõnul esile administratiivsed küsimused: kuidas registreerida valijaid, kuidas moodustada parteisid, kes üldse võib valida.

«See kõik on Egiptusele uus,» lisas ta.

«Kui kõik institutsioonid on korrumpeerunud, siis kellele sa ülesandeid jagad?» märkis Byman. «Üks väga keeruline punkt on aga, et egiptlased olid sama meelt, et Mubarak peab lahkuma, kuid kas nad on ka sama meelt selle osas, milline Egiptus tulevatel aastatel välja peaks nägema?»

Ühtlasi kardetakse taaskord Moslemi Vennaskonna osalemist Egiptuse poliitikas. Samas vennaskond ise kinnitab jätkuvalt, et seisab demokraatia eest.

«Ühed valimised ei tähenda veel demokraatiat,» manitses aga Muravchik. «Egiptuses on rikkalikult probleeme ja demokraatia pole mingi hõbekuul, mis kõik terveks ravib.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles