Rõivase hinnangul peab Venemaa juba Euroopas sõda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna riigikogu ees Euroopa Liidu poliitika teostamisest rääkides, et Venemaa tegevust Euroopas võib tõlgendada sõjapidamisena.

«Endise hooga jätkab Venemaa sõjapidamist Euroopa ida- ja lõunanaabruses ning tõtt-öelda osalt ka Euroopas endas, kui arvestame kõiki sõjapidamise viise,» rääkis ta BNSi teatel riigikogu ees, andes ülevaadet valitsuse tegevusest Euroopa Liidu poliitika teostamisel.

«Meie idanaaber kasutab edasiminekuks nii konventsionaalseid kui hübriidmeetodeid, nii nagu hübriidauto kasutab edasiliikumisel erinevaid kütuseid. Sekkumine kübervahenditega presidendivalimistesse, äärmusparteide rahastamine Euroopas ja ka nende indoktrineerimine Krimmis, lennuõnnetuse sõltumatu uurimise õõnestamine, propaganda ja ka valede levitamine – see kõik mahub viimase kirjelduse alla,» selgitas Rõivas.

Tema sõnul näib, et koolikiusajalikult on tüli hakatud otsima kõikjalt, kus see on vähegi võimalik. «Seetõttu on taas kord olukorda kirjeldama hakatud kui uut külma sõda, kuigi selle ilminguid kirjeldas Edward Lucas üsna ilmekalt juba mõni hea aasta tagasi oma samanimelises raamatus. Kui Lääs on Venemaa juhtkonna hinnangul eksistentsiaalne oht, siis tegelikult ei peaks ju keegi olema sugugi imestunud, et eesmärk pühitseb abinõu,» rääkis ta.

Lääne avaliku arvamuse hoiakud on tema sõnul siiski muutunud. «Seda ei peegelda mitte ainult Euroopa Liidu värskes globaalstrateegias sisalduv hinnang, et «Venemaa tegevus Ukrainas ja laiemas Musta mere ümbruses on raputanud Euroopa julgeolekuarhitektuuri alustaladeni». Ukraina ja Süüria jätkuv küüniline konflikt, aga ka hiljutine lennuõnnetuse, Malaysia Airlines 17 uurimine ja palju muudki on üha enam avanud silmi ja sundinud Lääne avalikku arvamust toimuvat märksa lähemalt ja märksa terasema pilguga vaatama,» ütles peaminister.

Tänasel arutelul esines ettekandega ka riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling, kes ütles riigikogu pressiteenistuse teatel, et üha enam poliitilisi jõude püüab Euroopas odavat populaarsust loosungitega, mis väidavad, justkui oleks Euroopa Liidu idee oma «parim enne» tähtaja ületanud. Eesti huvides oli ja on tema sõnul aga tugev, ühtne ja koostööaldis Euroopa.

Seaduse kohaselt toimub Euroopa Liidu poliitika arutelu riigikogu täiskogus korra aastas ehk igal sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles