Hiidlased päästsid võrgust haruldase kala (1)

Katriin Tralla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval avastasid Hiiumaa kalurid Valeri Filipenko ja Meelis Potari võrke nõudes kummalise kala.

Pärast uurimist ja teistega nõu pidamist osutus 2,85kilone ja 63 cm pikkune kala pakshuul-kefaaliks, kirjutas Hiiu Leht teisipäeval.

Tartu ülikooli ihtüoloog ja kalanduse teadur Aare Verliin ütles, et tegemist on pakshuul-helooniga, kes kuulub kefaallaste sugukonda. Kala levikualaks on Atlandi ookean ja Põhjameri. «Oma levila tuumikaladel on tegemist tavalise töönduskalaga ja isegi Taani väinades püütakse seda kalaliiki arvestatavates kogustes,» kirjeldas ta.

 Verliini sõnul on viimastel aastakümnetel pakshuul-heloon laiendanud oma leviala ka Läänemere lääne- ja lõunaosasse. «Seetõttu on selle kalaliigi esindajad ujunud ka sagedamini Eesti merealadele, eriti Liivi lahte ja Väinamerre.»

Viimase kümnendi jooksul on kindlad andmed vähemalt kuue pakshuul-helooni püügi kohta Eesti vetest. Seega on pakshuul-helooni sattumine meie kalurite püünistesse ka tulevikus väga tõenäoline, kommenteeris teadur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles