Seadusemuudatus säästab vabaabielus lapsevanemate jalavaeva

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse sünd registreeritakse Eestis, kui laps on sündinud Eestis, lapse vanema elukoht on Eestis või lapse vanemal on Eesti kodakondsus.
Lapse sünd registreeritakse Eestis, kui laps on sündinud Eestis, lapse vanema elukoht on Eestis või lapse vanemal on Eesti kodakondsus. Foto: SCANPIX

Kui siiani said oma lapse sünni internetis registreerida vaid abielus olevad lapsevanemad, siis kavandatav seadusemuudatus säästab edaspidi perekonnaseisuametisse või maavalitsusse kohaleminemisest ka vabaabielus olevaid inimesi ja üksikvanemaid.

Siseministeerium saatis kolmapäeval kooskõlastusele perekonnaseisutoimingute ja rahvastikuregistri seaduse muutmise eelnõu, mille eesmärk on muuta paindlikumaks regulatsiooni lapse sünni digitaalseks registreerimiseks.

Praegune avalduste esitamise regulatsioon on liiga range ja ei ole enam põhjendatud, seisab eelnõu seletuskirjas.

Praegu kehtiva perekonnaseisutoimingute seaduse järgi võivad riigiportaali eesti.ee kaudu või digitaalallkirjaga kinnitatult lapse sünni registreerimise avalduse esitada vaid omavahel abielus olevad vanemad. Omavahel abielus mitteolevate isikute või üksikvanemate puhul ei ole aga võimalik sünni registreerimise avaldust, isaduse omaksvõtu avaldust ega isaduse omaksvõtuks ettenähtud nõusolekut esitada digiallkirjaga, vaid on vaja kohale minna perekonnaseisuasutusse.

Seega muudetakse eelnõuga sünni registreerimise regulatsiooni nii, et ka vallasemad või omavahel abielus mitteolevad vanemad saaksid vajalikud avaldused esitada nii elektrooniliselt digiallkirjaga kinnitatult kui ka soovi korral perekonnaseisuasutusse isiklikult kohale minnes.

Eelnõu seletuskirjas seisab, et eelnõuga kavandatud muudatus on vajalik, kuna abielus mitteolevate isikute laste sünni registreerimine on üha sagedasem. Igal aastal registreerivad vabaabielus vanemad või üksikemad üle poolte sündidest. Statistikaameti andmetel registreeriti 2013. aastal kokku 5556 sündi abielust ja 7161 vabaabielust, 2014. aastal kokku 5496 sündi abielust ja 7298 vabaabielust.

Lapse sünd tuleb registreerida kuu aja jooksul lapse sünnist, mõjuval põhjusel võib sünni registreerimist pikendada kuni kahe kuuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles