USA ootab Afganistanist lahkuvatelt liitlasriikidelt raha

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheliste Julgeoleku Abijõudude (ISAF) sõdurid Afganistanis.
Rahvusvaheliste Julgeoleku Abijõudude (ISAF) sõdurid Afganistanis. Foto: AFP / Scanpix

USA ootab Jaapanilt ja NATO liikmesriikidelt, kes on otsustanud Afganistani missiooni lõpetada, vähemalt 17 miljardit USA dollarit Afganistani armee ülesehitamiseks.

«Mida kiiremini me suurendame ja tugevdame [Afganistani armeed] selliseks, nagu see peab olema, seda vähem sõltuvad nad julgeoleku tagamisel meist. Jumal teab, et meie tegutsemiskulud on palju suuremad, kui Afganistani rahvuslikel julgeolekuüksustel,» ütles Pentagoni pressiesindaja Geoff Morrell, kelle hinnangul kulub Afganistani armee ülesehitamiseks minimaalselt 17 miljardit dollarit, vahendas Reuters.

«See on kopsakas hind, mille keegi peab kinni maksma,» lisas Morrell, kelle sõnul võib NATO liikmesriikide soovimatus teha USAga koostööd viia alliansi lõhenemiseni.

Selle eest hoiatas ka USA kaitseminister Robert M. Gates, kes viitas aasta alguses peetud kriitilises sõnavõtus, et USA Euroopa liitlased ei oska sissitaktikat kasutavate mässuliste vastu Afganistanis võidelda. Gates avaldas ka nördimust liitlaste tegevusetuse pärast, mistõttu USA on pidanud riiki saatma täiendavalt sõjaväelasi.

USA kaitseministeeriumi ametnike kinnitusel on viie aasta jooksul kavas Afganistani armeed suurendada 134 000 sõdurini, mis läheb esialgsete arvutuste kohaselt maksma 17-20 miljardit dollarit.

Peagi ametist lahkuv Gates on viimasel ajal viidanud ka liitlasriikide mittesõjalise abi vajalikkusele, kuid juhtinud tähelepanu ka sellele, et Afganistanis napib sõdureid. Tema hinnangul oleks Afganistani vaja hinnanguliselt 10 000-12 000 lisasõdurit.

Afganistanis toimub paralleelselt kaks erinevat operatsiooni. Kestev Rahu (OEF) on USA ja Afganistani terrorirühmituse al-Qaeda-vastane operatsioon. Rahvusvahelisi Julgeoleku Abijõudusid (ISAF) juhib aga NATO ja sellest võtavad ameeriklaste kõrval osa veel 40 riigi sõjaväelased.

USA-l on Afganistanis 33 000 sõjaväelast, kellest 22 000 võitlevad ISAFi koosseisus, mis on Afganistani saatnud kokku 48 000 sõdurit. Suuruselt teine väekontingent on Afganistanis Suurbritannial, kelle 8000 sõdurit võitlevad ISAFi koosseisus.

NATO edasist missiooni Afganistanis arutatakse sel nädalal Budapestis toimuval NATO kaitseministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles