Fotod Riiast: Kaljulaid rääkis Vējonisega Rail Balticu projektist

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilne visiit Soome selja taga, kohtus president Kersti Kaljulaid täna hommikul Läti riigipea Raimonds Vējonisega.

Riigipea kohtus Riias Läti presidendi Raimonds Vējonise ja parlamendi spiikri Ināra Mūrniecega, et arutada Eesti-Läti majandus- ja kultuurialast koostööd, sealhulgas Rail Balticu projekti hetkeseisu ning Eesti ja Läti vabariikide sajanda juubeli tähistamist, teatas presidendi kantselei.

«Mul on hea meel tõdeda, et meil on Lätiga sarnane arusaam Balti riikide koostööst, seda nii julgeolekut, energiasõltumatust kui ka transpordiühendust puudutavate algatuste osas. Pikaajaliste eesmärkide elluviimise aluseks on heanaaberlikud suhted. Eestil ja Lätil on ühine nägemus regiooni tulevikust,» tõdes Kaljulaid tutvumisvisiidil Lätis.

Eesti riigipea nentis kohtumisel Läti presidendiga, et kaitsealane koostöö on muutunud julgeolekukeskkonnas olulisem kui kunagi varem. «NATO Varssavi tippkohtumise olulisim otsus meie jaoks oli NATO lahingüksuste paigutamine Eestisse, Lätti, Leetu ja Poola,» ütles Kaljulaid, kelle sõnul on julgeoleku aspektist sama tähtis Balti riikide energiaalane sõltumatus Venemaast.

Presidendid Kaljulaid ja Vējonis leidsid ühiselt, et kindlasti tuleb panustada kahe riigi vahelistesse IT-algatustesse. «Andmevahetus saaks toimuda ka kolmepoolsena Soome-Eesti-Läti vahel, sest Eestil on juba piiriülene IT-koostöö Soomega,» märkis president.

Riigipea jõuab Eestisse tagasi täna lõunal. Järgmise välisvisiidi teeb president 26. oktoobril Leetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles