Ringkonnakohus jättis Autorollo hagi tervikuna rahuldamata (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorollo
Autorollo Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna ringkonnakohus jättis täna OÜ Autorollo pankrotiga kaasnenud tsiviilvaidluses pankrotihaldurite hagi Rain Rosimannuse, Keit Pentus-Rosimannuse, Autorollot nõustanud advokaadi Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ ning Siim Roode kontrolli all olnud Osaühingu Roode & Partnerid vastu tervikuna rahuldamata.

Pentus-Rosimannus ütles Postimehele, et sai hetk tagasi teate, et neli aastat tagasi alanud ebaõiglane nõiajaht on saanud kohtus lahenduse. «Võitsin. Kohus jättis ka viimase minu vastu esitatud alusetu rahanõudmise rahuldamata. Tõde oli minu poolt kogu aeg, nüüd on ka õigus,» ütles ta.

Kohtu pressiesindaja sõnul tühistas ringkonnakohus tänase otsusega osaliselt Harju maakohtu 2014. aasta suvel tehtud otsuse ning tegi tühistatud osas uue otsuse, millega jättis OÜ Autorollo pankrotihaldurite Martin Krupi ja Katrin Prüki nõuded Siim Roode, Keit Pentus-Rosimannuse, Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu rahuldamata.

Ringkonnakohus tühistas maakohtu otsuse osas, millega maakohus mõistis Rain Rosimannuselt, Siim Roodelt ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt pankrotihaldurite esimese, tütarfirma asutamisega tekitatud kahjudega seotud nõude katteks välja 120 052,41 eurot ja viivise. Samuti tühistas ringkonnakohus otsuse osas, millega mõisteti Roodelt ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt Autorollo võlgnike nõude katteks 17 954,75 eurot ning Autorollo vara kõrvaldamisest tuleneva kahju hüvitamiseks 6135,52 eurot koos viivistega. Kohus tühistas otsuse ka osas, millega maakohus jaotas menetluskulud.

Kokkuvõttes jättis ringkonnakohus Autorollo pankrotihaldurite hagi kostjate Keit Pentus-Rosimannuse, Rain Rosimannuse, Siim Roode ja Njord Advokaadibüroo OÜ vastu tervikuna rahuldamata, tühistas otsuse OÜ Roode & Partnerite osas ja otsustas lõpetada menetluse, kuna ettevõte on mullu 17. septembril äriregistrist kustutatud ja õigusjärglust ei nähtu. Menetluskulud jäid otsusega tervikuna Autorollo pankrotihaldurite kanda.

Otsusele võib riigikohtusse kassatsioonkaebuse esitada 30 päeva jooksul.

Tsiviilasjas kaotuse osaliseks saanud pankrotihaldur Martin Krupp ütles BNSile, et otsustab kaasuse edasikaebamise või sellest loobumise lähinädalatel. Praegu on ta enda sõnul tutvunud vaid kohtulahendi resolutiivosaga ning ees seisab lahendi põhjalik analüüs.

OÜ Port One omanik ja Autorollo suurim võlausaldaja Teet Järvekülg ütles ringkonnakohtu tänast otsust kommenteerides, et otsus tundub halva unenäona. «Kuid vaatamata sellest otsusest järelduvale (hagejad on ebaadekvaatsed), kinnitan – Autorollo pankrotipesas on tegutsenud täie mõistuse juures olevad isikud. Meil puudub vajadus oma aega ja ressursse väljamõeldiste peale kulutada, meil puudub soov poliitikas osaleda,» teatas ta Postimehele.

Tema sõnul on hagi esitatud kümnetele ja kümnetele väga kaalukatele faktidele ja nendevahelistele seostele tuginedes. «Need tõendid andsid meile veendumuse, et Autorollo pankrot viidi läbi Rosimannuste taktikepi all ja Väino Pentus on lihtsalt tankist, patuoinas. Kinnitan uuesti – mulle ja minu abikaasale tehti pankroti alguses läbi advokaat Roode ettepanek asuda kokkuleppele Autorollo tühjendajatega ning saada varade väljaviimisettevõtte Autohills kaasosanikuks. See on fakt,» ütles ta.

«Kui oma arust asusime algselt võitlema nahaalse ettevõtte tühjaksvarastamise vastu, mida meie oma silme all karistamatust tunnetades läbi viidi, siis asjasse süvenedes ilmnesid viited korruptsioonile, ringkaitsele ja valitud isikute huvides teostatavale toimingutele eri ametkondades,» kirjutas Järvekülg.

Ta tõi näiteks Kredexi mittemõistliku tegevuse 2008. aastal Autorollole garantii andmisel ja hiljem väljamaksmisel, kriminaalasja venitamise ja tõendite eiramise, valikulise uurimise, kadunud 3,5 miljoni krooni saatuse mitteväljaselgitamise uurimisorganite pooltm rahapesubüroo uurimise imiteerimise, Rosimannuste sisuliste ütluste andmise vältimise nii kriminaal- kui ka tsiviilasjas, samuti maksuameti ebatavaliselt jõuetu protsedeerimise Autorollost teistesse ettevõtetesse välja viidud varade osas. Samuti nimetas ta riigikantselei varjamatut soovi pankrotipesale tõendeid mitte edastada ning Väino Pentuse erakordselt kiiret pankrotistamist ja võlgadest vabastamise menetluse läbiviimist.

«Omame tõendeid, milles kostjad on otseselt oma osalust ja positsiooni Autorollo loos kinnitanud, samuti ka kaudseid tõendeid erinevatelt tunnistajatelt. Väga raske on neid fakte kuidagi teisiti näha, kui me seda teinud oleme. Me ei saa iseendale valetada,» märkis Järvekülg.

See, et nüüdse kohtuotsusega on mustana tundunud asjad valgeks saanud, on tema hinnangul erakordne. «Aga jah – prokuratuuri uurimine antud asjas oli samuti erakordne. Seega – ei midagi uut. Kui me keeldume oma alasti kuningaid märkamast, siis häda meile,» ütles ta.

Ringkonnakohus arutas Autorollo pankrotiga kaasnenud tsiviilvaidlust juba teist korda, sest tänavu kevadel jättis riigikohus osa hageja nõudeid kostjate vastu rahuldamata, leides, et nõude aluseks esitatud asjaolud jäid maa- ja ringkonnakohtus osaliselt tõendamata. Ülejäänud nõuete osas tühistas riigikohus ringkonnakohtu otsuse materiaalõiguse vale tõlgendamise ja menetlusõiguse normi olulise rikkumise tõttu ning saatis asja Tallinna ringkonnakohtule uueks arutamiseks.

Vaidlus algas juba 2012. aasta lõpus, kui Autorollo pankrotihaldur esitas Harju maakohtule hagi Rain Rosimannuse, Siim Roode, OÜ Roode & Partnerid, NJORD Advokaadibüroo OÜ, Keit Pentus-Rosimannuse ja Väino Pentuse vastu ning palus mõista neilt solidaarselt välja kahjuhüvitise ja viivise. Hageja esitas kõigi kostjate vastu viis eri asjaoludest tulenevat kahju hüvitamise nõuet kokku pea 456 000 euro ulatuses.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles