Uuring: Võrumaal kardetakse loodusõnnetusi, Hiiumaal uppumist

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohuküla sadam Hiiumaal.
Rohuküla sadam Hiiumaal. Foto: Mattias Tammet/Õhtuleht

Kui Eesti elanikud peavad kokkuvõttes suurimaks ohuks liiklusõnnetusse sattumist, siis maakonniti hirmud erinevad ja nii kardetakse näiteks Võrumaal kõige rohkem loodusõnnetusi, Hiiumaal uppumist ja Saaremaal vargusi, selgus täna siseministeeriumis tutvustatud uuringust.

Liiklusega seotud ohte pidas suureks või märgatavaks 31 protsenti küsitlusele vastanutest. Järgnesid hirm tulekahjude ees, vargused kodus ja autos ning narkokuritegevus. Seejuures kardavad narkokuritegude ohvriks langeda ennekõike linnaelanikud ja Ida-Virumaa elanikud.

Ohutunne ja selle tase aga erinevad maakonniti. Kui 11 maakonna elanikud nimetasid suurimaks probleemiks liiklusega seotud ohtusid, siis Hiiumaal peeti suurimaks ohuks uppumist, Lääne-Virumaal tulekahjusid, Saaremaal vargusi ja Võrumaal loodusõnnetusi.

Kõige vähem peeti enda jaoks ohuks inimkaubandust ja salakaubandust.

Harjumaa

Liiklusega seotud ohud (31%)

Tulekahjud (29%)

Narkokuritegevus (28%)

Hiiumaa

Uppumine (23%)

Tulekahjud (19%)

Merereostus (15%); liiklusega seotud ohud (15%)

Ida-Virumaa

Liiklusega seotud ohud (38%)

Narkokuritegevus (34%)

Vargused (33%)

Jõgevamaa

Liiklusega seotud ohud (34%)

Tulekahjud, põlengud (31%)

Vargused (19%)

Järvamaa

Liiklusega seotud ohud (30%); tulekahjud (30%)

Narkokuritegevus (15%); uppumine (15%)

Loodusõnnetused (14%); vargused (14%)

Läänemaa

Liiklusega seotud ohud (27%)

Vargused (24%); tulekahjud (24%)

Uppumine (19%)

Lääne-Virumaa

Tulekahjud (28%)

Loodusõnnetused (25%)

Liiklusega seotud ohud (23%); vargused (23%)

Põlvamaa

Liiklusega seotud ohud (30%)

Tulekahjud (28%); loodusõnnetused (28%)

Vargused (24%)

Pärnumaa

Liiklusega seotud ohud (33%)

Tulekahjud (24%)

Vargused (23%)

Raplamaa

Liiklusega seotud ohud (39%)

Vargused (26%)

Tulekahjud (23%)

Saaremaa

Vargused (39%)

Tulekahjud (26%)

Liiklusega seotud ohud (25%)

Tartumaa

Liiklusega seotud ohud (26%)

Tulekahjud (21%)

Loodusõnnetused (20%)

Valgamaa

Liiklusega seotud ohud (40%)

Loodusõnnetused (35%)

Tulekahjud (33%)

Viljandimaa

Liiklusega seotud ohud (35%)

Vargused (28%)

Tulekahjud (22%)

Võrumaa

Loodusõnnetused (35%)

Liiklusega seotud ohud (31%)

Tulekahjud (28%)

Uuringus osalenutelt küsiti ka seda, milliseid turvameetmeid nad kodus kasutavad. Kõige levinuma turvameetmena on vastanud paigaldanud koju suitsuanduri (92 protsenti). Üle poole vastanuist on käinud ka esmaabikursustel, sõlminud kodukindlustuslepingu või palunud naabril oma kodul silm peal hoida. Järgmise aasta jooksul plaanitakse enim tegeleda tuleohutusega ehk kas osta koju tulekustuti ja tulekustutustekk või paigaldada vinguandur. 

Kõige madalam on aga valmisolek osta endale tulirelv - 87 protsenti vastanuist ei ole relva soetanud ega plaani seda teha ka järgmise 12 kuu jooksul. Samuti pole enamikul plaanis ühegi turvafirmaga lepingut sõlmida.

Uuringust selgus, et täiesti ebaturvaliseks või ebaturvaliseks hindab oma elukohta neli protsenti vastanutest, seevastu väga turvaliseks 30 ja turvaliseks 48 protsenti. 

Väga turvaliseks peavad oma elukohta pigem maa-asulate eakamad elanikud Järva-, Põlva-, Saare- ja Hiiumaal, keskmisest vähem turvaliseks peavad oma kodukohta pigem 30-39-aastased mitte-eestlastest linnaelanikud.

Siseministeeriumi tellimusel viis avaliku arvamuse uuringu «Eesti elanikud siseturvalisuse vabatahtlikus tegevuses – igaühe panus turvalise elukeskkonna loomisel ja tagamisel» läbi sotsiaal- ja turu-uuringute firma Saar Poll.

Küsitluses uuriti 1603 vanema kui 15-aastase inimese arvamust, kusjuures igast maakonnast küsitleti vähemalt 80 inimest. Uuringu läbiviimist rahastati 50 protsendi ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fondist ja pooles mahus siseministeeriumi eelarvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles