Yana Toom Keskerakonna juhi valimistest: seekord olen valmis lõpuni minema

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna praegusel esimehel Edgar Savisaarel on jäänud veel viis päeva aega, et kinnitada, kas ta kandideerib kahe nädala pärast Jüri Ratase vastu Keskerakonna esimehe kohale. Viimased arengud viitavad pigem sellele, et 5. novembril kandideerivad erakonna juhiks Ratas ja Yana Toom.

Europarlamendi saadikul ja Keskerakonna aseesimehel Toomil on tavapärasest veel kiiremad ajad. Selle nädala teisel poolel esitasid mitu Keskerakonna piirkonda tema kandidatuuri partei juhi kohale. Toom teatas, et see on talle suur au ning ta on valmis seda usaldust õigustama.

Neljapäeval andis Toomile omapoolse õnnistuse ka Savisaar, kes Tallinna Televisioonis märkis, et tervitab tema kandideerimist: «See on ju väga tore. Yana Toom on väga tugev kandidaat. Mina olen Yana poolt.»

Savisaar jättis siiski lahtiseks, kas ta ka ise kandideerib. Tema kandidatuur on küll esitatud, kuid veteranpoliitik pole seni andnud nõusolekut ametlikult kandideerida. Kandideerimisnimekiri läheb lukku reedel, 28. oktoobril, seega peab Savisaar järgmise viie päeva jooksul oma otsuse välja ütlema.

Pühapäeval korraldas Toom Tallinnas rahvusraamatukogus kohtumise valijatega, kus osales 250 peamiselt venekeelset vanemaealist inimest. Meeleolukal ja kirglikul üritusel, kus europarlamendi liige vastas inimeste küsimustele ja Eduard Toman laulis vene romansse vaheldumisi Raimond Valgre loominguga, avaldasid venekeelsed pensionärid Toomile toetust kandideerimisel erakonna juhi kohale.

Kuigi üritust finantseeris europarlamendi ALDE fraktsioon ja seetõttu rõhutas Toom korduvalt, et ta ei saa ega taha sel üritusel rääkida Keskerakonnast, ei lasknud valijad end sel teemal vaigistada.

«Kas teile ei tundu, et on aeg vahetada Savisaar välja?» haaras mikrofoni vanem mees. «Neli aastat tagasi suvepäevadel olin tema suur toetaja, kuid 25 aastat võimul püsimist võivad väsitada, haigused kipuvad kallale. On saabunud aeg anda partei teile, austatud Yana Toom.»

Saal aplodeeris.

Toom kinnitas, et ta kandideerib 5. novembril erakonna kongressil.

Postimehele märkis Toom, et erinevalt eelmisest kongressist, kus ta samuti kandideeris, aga oma kandidatuuri Savisaare kasuks taandas, võtab ta seekord kandideerimist täie tõsidusega.

«Seekord on mul valmisolek minna lõpuni,» ütles Toom. Ta nentis, et ei tea, mida Savisaar plaanib ja kas Savisaar kandideerib, kuid kinnitas, et ei lähe kongressile plaaniga end taandada.

Keskerakondlane Peeter Ernits, Savisaare üks tulisemaid toetajaid ja isiklikke sõpru nentis Postimehele, et seda, kas Savisaar kandideerib või taandab oma kandidatuuri, teab vaid Savisaar ise. Kuid lisas, et pole välistatud, et Savisaar end kongressil Toomi kasuks taandab. Ernitsa sõnul selgub kõik tõenäoliselt alles kongressi päeval 5. novembril.

Ernits märkis, et Savisaar ei ole üldiselt seda tüüpi inimene, kes annaks võitluseta alla. «Kuid liidritele on omane ka teatud ettenägelikkus. Mingil hetkel võib tugev ja ettenägelik liider ka tagasi tõmbuda, et mitte tormata vastu ust. Savisaar on täie mõistuse juures ja suudab näha kaugele ette.»

Ernits lisas, et nii Toom kui Savisaar on tugevad liidrid. «Kindel on see, et Savisaar ja Toom ei lähe üksteise vastu. See on 99 protsenti kindel.» 

Yana Toom ütles pühapäeval rahvusraamatukogus vastuseks inimeste küsimustele, kuidas ta hindab oma võimalusi saada Keskerakonna juhiks, et tema ei ole inimene, kes tegeleks prognooside tegemisega, vaid inimene, kes püstitab eesmärgi ja teeb siis selle nimel tööd.

Graafik on Toomil lähiajal tihe. Ürituselt rahvusraamatukogus kiirustas Toom edasi Lasnamäele valijatega kohtuma. Kongressini on jäänud kaks nädalat, kuid suure osa järgmisest nädalast peab europarlamendi saadik olema Strasbourgis. Eestis veedetav aeg on suuresti planeeritud piirkondadega kohtumisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles