Savisaare kaheksa etteheidet vastasleerile (6)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Erik Prozes

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar postitas öösel Facebooki nimekirja oma etteheidetest vastasleerile, kes muu hulgas üritab tema sõnul varjata ka partei erakorralisel kongressil osalevate delegaatide nimekirju.

Savisaar kirjutas ööl vastu esmaspäeva sotsiaalmeedias, et esiteks tegi Tallinna linnapea kohuseid täitev juhatuse liige Taavi Aas ettepaneku kaevata erakonna aukohtusse riigikogu liige Marika Tuus-Laul, kes kogus talle toetusallkirju. «Tema süütegu seisnevat selles, et ta ei olevat piirkonna liikmena arvele võetud,» märkis ta.

Teiseks lasti Savisaare sõnul lahti peasekretär Oudekki Loone, kuna ta olevat varjanud juhatuse eest nõuet erakonna vastu. «Tegelikult see nõue ei olnud kehtiv ja Loonel ei olnud mingit põhjust selle ümber kära teha. Siis tõsteti Loone vastu süüdistus, et ta olevat Aadu Musta laualaekast varastanud 114.00 eurot, mida küll kuidagi ei õnnestunud tõestada,» kirjutas Savisaar.

Kolmandaks lasti tema sõnul lahti Kesknädala peatoimetaja Urmi Reinde, kes «keeldus lehte panemast Jaak Aabi artiklit, kuna tähtaeg lehe saatmiseks trükikotta oli möödas». Savisaare sõnul seda talle ei andestatud, kuigi Reinde pidi viie nädala pärast nagunii minema pensionile.

Neljandaks kirjutas Savisaar, et kui Jüri Ratas, Kadri Simson ja Mailis Reps haarasid erakonna büroos võimu, siis esimese asjana vahetasid nad maja uste lukud, «et keegi Savisaare pooldaja sisse ei pääseks».

Viiendaks meenutas ta Priit Kutseri vallandamist. «Taavi Aas ja Kalle Klandorf vallandasid linnapea nõunik Priit Kutseri usalduse kaotuse tõttu, sest ta käis koos Karilaiuga väljas – pool tööaega linnavalitsuse majas kohvi joomas. Karilaidu ei puudutatud,» kirjutas ta.

Kuuenda etteheitena märkis Savisaar, et Simsoni nõudmisel löödi Keskerakonna juhatuse istungilt minema TV3 ajakirjanik Katrin Lust, kuigi erakonna esimees oli lubanud ajakirjanikul koosolekust osa võtta.

Seitsmendaks kirjutas Savisaar, et peasekretäri kohuseid täitev Jaak Aab tsenseeris tema kirju ega võimaldanud tal erakonnaga sidet pidada. «Kirjadele kirjutati kommentaare ja ei lubatud esimehe kirju ilma nendeta listi üles panna,» märkis ta.

Kaheksandaks võeti tema sõnul vastu seisukoht, et büroo töötajatel ei ole õigust väljastada kongressi delegaatide nimekirju kellelegi, isegi mitte erakonna esimehele. Postituse lõpus viitas ta, et etteheidetele tuleb veel lisa.

Foto: Edgar Savisaar / Facebook

Tund aega varem tehtud postituses avalikustas ta Aabi kirja, mis tema sõnul oli saadetud erakonna sekretärile. «Senine peasekretär ei andnud kirjalike käske, vaid püüdis leebemalt hakkama saada. Nüüd aga on Aabil nähtavasti nii suur hirm, et mina delegaatidega ise räägin, nii et neid varjatakse minu eest,» kirjutas ta.

«Piinlik küll, kui erakonna esimehele antakse käsk mitte näidata delegaatide nimekirju,» kirjutas ta öises postituses sõnastusega eksides. «Küllap kardetakse, et kui ma mõne saadikuga räägin, siis võib see meelt muuta ja hääletab Ratase asemel kellegi teise kandidaadi poolt.»

Simson: Savisaar on liikunud tõdede juurest fantaasia valdkonda

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson nimetas üsna kahetsusväärseks, et erakonna esimees keset ööd oma Facebooki seinale pooltõdesid või mõnes punktis lausa selgeid valesid postitab. «Olen veendunud, et taoline tegevus ei ole mõistlik ning tekitab erakonnas kongressi eel lihtsalt tarbetult paksu verd ja pahameelt. On üsna selge, et taoliste valede avaldamine ei ole kellelegi lubatud,» ütles ta fraktsiooni pressiesindaja vahendusel.

Simsoni hinnangul ei ole mõistlik hakata Savisaare väiteid ükshaaval ümber lükkama, sest tema kommentaari rahulikult lugedes saab kiirelt selgeks, et Savisaar on liikunud tõdede juurest fantaasia valdkonda. «Kirja pandud väited ei vasta tõele ja ei vääri seega ülemäärast tähelepanu. Need on kirjutatud lihtsalt lootuses külvata segadust,» märkis ta.

Simson kinnitas, et Keskerakonna büroo töötab edasi, kõik büroo töötajad on jätkuvalt tööl ja saavad peasekretäriga tööalaselt väga edukalt hakkama. Samuti ilmub tema sõnul ajaleht Kesknädal ja erakonna meililistis ei tsenseerita kedagi.

«Rõõmu teeb ka asjaolu, et  Keskerakonnas ei ole asutud kedagi aukohtu kaudu parteist välja heitma. See on meede, mida veel sellel kevadel soovis rakendada Edgar Savisaar ise, kuid kogu erakonna õnneks otsustas aukohus toona, et Aadu Musta ja Mailis Repsi vastu esitatud valekaebused ei ole pädevad ning head inimesed jäid erakonda alles,» ütles Simson.

Rääkides Savisaare esimesest eileöisest postitusest, kus ta pahandas, et tema eest varjatakse erakorralise kongressi delegaatide nimekirja, ütles Simson, et nimekirja ei avaldata ühelegi kandidaadile. Tema sõnul on tegu otsusega, mis kehtis ka enne eelmist kongressi ja mille täitmist Savisaar tookord «vägagi häälekalt» nõudis.

«See on juhatuse poolt vastu võetud otsus ning mõeldud selleks, et keegi ei saaks delegaate survestada ega nimekirju vastavalt enda suvale mõjutada. Nimekirjade saladuses hoidmine on väga vajalik, et tagada võrdne ja aus konkurents erakonna juhtorganitesse,» märkis Simson.

Savisaare postitusele reageeris täna ka Taavi Aas, kes lükkas tagasi väite, nagu oleks tema nõudnud Marika Tuus-Lauli aukohtusse andmist. Aasa sõnul tõstatas Jõgevamaa piirkonna juht Andres Vään reedesel piirkonna juhatuse koosolekul küsimuse piirkonna nimel erakonna meililistis avaldatud toetusavaldustest erakonna esimehele.

«Andres Vään tõi välja, et piirkonna juhatus ei olnud sellest tegevusest informeeritud, lisaks polnud ühele avaldusele kolm allakirjutanud piirkonna liikmete nimekirjas ning teises avalduses polnud viis allakirjutanut isegi mitte Keskerakonna liikmed. Piirkonna juht leidis, et suvaliste allkirjade esitlemine Jõgevamaa piirkonna keskerakondlaste seisukohana pole kindlasti õige. Need kahjustavad nii piirkonna kui ka erakonna mainet tervikuna,» selgitas Aas Keskerakonna pressiesindaja teatel.

Tema sõnul arutas piirkonna juhatus olukorda ning otsustas saata asja uurimiseks ja hinnangu andmiseks Keskerakonna aukohtule. «Mitte keegi ei teinud ettepanekut Marika Tuus-Lauli aukohtusse anda. Tegemist on valeinformatsiooniga, mis on kahetsusväärselt erakonna esimehele edastatud,» ütles Aas ning kutsus erakonnakaaslasi säilitama rahu ja mitte levitama valeinformatsiooni.

Keskerakonna erakorraline kongress koguneb erakonnale juhti valima järgmise nädala laupäeval.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles