India valitsus kiitis heaks vangide üleandmise leppe Eestiga (1)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest laevakaitsjad Indias.
Eestlastest laevakaitsjad Indias. Foto: Tairo Lutter

India valitsus kiitis täna heaks süüdimõistetute üleandmise leppe Eestiga, mis on üheks eelduseks, et Indias vangi mõistetud laevakaitsjad saaks kodumaale tuua.

Peaminister Shri Narendra Modi juhatusel koos olnud valitsus andis heakskiidu leppele, mis võimaldab toimetada vanglakaristust kandvad süüdimõistetud kodumaale lähemale oma peredele, kirjutab India ajaleht Business Standard.

India seadused lubavad sõlmida välisriikidega taolisi leppeid alates 2004. aastast. Seni on India sõlminud taolised lepped 28 riigiga.

Eesti välisministeerium peab positiivseks uudist selle kohta, et India valitsus on kiitnud Eesti ja India kohtulikult karistatud isikute üleandmise lepingu heaks.

«Kui oleme saanud Indialt otsuse kohta ametliku kinnituse, asume uurima võimalusi lepingu allkirjastamiseks ja jõustamiseks. Lisame selgituseks, et leping kohaldub kõikidele nii Eestis kui Indias süüdi mõistetud isikutele,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova Postimehele.

Ta märkis, et leping annab neile võimaluse tulla soovi korral karistust kandma oma kodumaale, otsuse selle taotlemiseks teevad karistatud isikud ise.

Eesti valitsus kiitis Indiaga sõlmitava vangide üleandmise lepingu heaks juuli algul. 

Samas ei saa laevakaitsjaid lepingu alusel Eestisse tuua nii kaua, kuni nad endale määratud kohtuotsust vaidlustavad.

Eesti ja Briti laevakaitsjad kaebasid edasi neile relvadega riiki sisenemise eest mõistetud viieaastase vanglakaristuse jaanuari lõpus.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste, brittide ja ukrainlaste kõrval ka 14 Eesti kodanikku. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles