Obama sõnum araabiamaadele: järgige Egiptuse eeskuju

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

Ühendriikide president Barack Obama julgustas Lähis-Idas asuvaid araabiamaid järgima Egiptuse eeskuju ning innustas iraanlaste demokraatlikke püüdlusi.

«Võimu ei saa säilitada sundides,» lausus Obama sõnumis araabiamaadele, mõistes hukka vähemalt kaks inimelu nõudnud meeleavalduste mahasurumise Iraanis, kus opositsiooniliidreid ähvardab poomine, vahendas uudistevõrk AFP.

«Me ütlesime selgelt juba varem ja teeme seda ka nüüd, et see, mis sai tõelisuseks Egiptuses, peaks juhtuma ka Iraanis,» kommenteeris Obama BBC vahendusel.

«Inimestel peaks olema võimalus oma seisukohti ja kaebusi väljendada ning püüelda osavõtlikuma valitsuse poole,» lisas Obama, kes kritiseeris Teherani protestide karmikäelise ohjeldamise pärast.

Obama seadis piirkonnas asuvate riikide elanikele eeskujuks just Egiptust, kus meeleavaldajad sundisid ametist tagasi astuma riiki kolm aastakümmet valitsenud presidendi Hosni Mubaraki. Ka leidis Obama, et senised arengud Egiptuses on olnud positiivsed.

«Loomulikult on Egiptusel teha veel palju tööd. See, mida me oleme näinud seni, on positiivne,» lausus Obama, kes rõhutas, et Egiptus vajab demokraatia ülesehitamiseks ja majanduse tugevdamiseks välisabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles