Koolid töötavad, kuigi osaliselt külmapüha rütmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Kostivere koolist  puudusid paljud külma tõttu, olid 3. klassi lapsed Meilissa, Karoliina ja Jarek eile kohal.
Ehkki Kostivere koolist puudusid paljud külma tõttu, olid 3. klassi lapsed Meilissa, Karoliina ja Jarek eile kohal. Foto: Liis Treimann

Kui esmaspäeval, sõbrapäeval olid Harjumaa Kostivere põhikoolis pea kõik lapsed tundidesse jõudnud, siis teisipäeval oli 87 õpilasest kohal vaid 40 ehk vähem kui pooled.

«Mul ei olnud üldse külm, hoopis palav,» teatas 1. klassi tüdruk Alissa, kes jalutas eile kooli ligi kilomeetri kauguselt. Lisaks temale oli 1. klassi seitsmest õpilasest isa autos kooli jõudnud ainult Krislin.

Mõlemad tüdrukud olid ka ise hommikul kodus kraadiklaasi uurinud ja teadsid, et see näitas –28 kraadi. Et kehalise kasvatuse tunnis üht oma lemmikmängu harkkulli mängida, pidi õpetaja Toomas Känd lastega kaasa jooksma.

Õpetaja Känd ise oli küll hommikul aru pidanud, kas kolmeaastast last ikka lasteaeda viia või peaks temaga koju jääma.

«Kui õue astusime, hakkas laps lausa nutma, aga võtsin ta sülle ja tulime hästi kiiresti,» lausus ta. «Üks ema oli oma lapsele kelgu peale paksust tekist justkui maja ehitanud ja ka iseennast silmadeni katnud,» kirjeldas ta lasteaia juures nähtut.

Rohkem individuaaltööd

6. klassi tüdrukud Kreet, Merily ja Annika olid juba eelmisel õhtul soojemad pikad püksid ja lisakäpikud välja otsinud, et hoolimata krõbedast külmast hommikul kooli jõuda. Tüdrukute kaugemal elavad klassikaaslased olid siiski koju jäänud.

«Koolis on külma ilmaga palju toredam kui kodus,» oli Kreet veendunud. Väiksemad õed-vennad 6. klassi tüdrukutel siiski kooli ei tulnud.

9. klassi read olid eile samuti hõrenenud.

«Vaatasin hommikul telekast eelmise õhtu [Kanal 2] «Reporteri» ilmateadet ja EMHI kodulehelt arvutist leidsin, et meil on –27 kraadi ja oleksin meelsasti koju jäänud, aga ema saatis kooli,» ütles Allan. «Homme (täna – toim) küll ei tule, kui nii külm on! Pealegi pole homme  nii olulisi tunde kui täna (eile – toim). Küllap homme tulevad need, keda täna ei ole.»

Direktor Vaido Niinesalu sõnul ei tohiks kellelgi olla olulist põhjust kooli mitte tulla. «Buss sõidab ju kõigile peaaegu koduukse ette ja paljusid toovad vanemad nagunii iga päev autoga kooli,» lausus koolijuht.

Niinesalu sõnul pole samas midagi ka lahti, kui lapsi koolis vähem – õpetajad saavad õpilastega rohkem individuaaltööd teha.

Ainult sõbranädal, mis esmaspäeval algas, jääb Kostiveres külma ilma tõttu poolikuks ja reede õhtuks plaanitud talendikonkurss lükati kaks nädalat edasi.

Valgamaal Tsirguliina keskkoolis tuli eilse külmaga kooli 60 last 175st. 1. klassis oli kohal vaid üks laps, kuid gümnaasiumiõpilased olid pea kõik koolis. «Kooliruumides on soe, meie ei tunne külma,» ütles õppealajuhataja Inga Kasekamp.

Võrumaal Kuldre koolis oli eile kohal vaid napilt kolmandik ehk 43 õpilast 125st.

«Meil ei ole hullu, sest maalapsed kannatavad kõike,» ütles Jõgevamaa Adavere põhikooli direktor Sirje Jõemaa. «27 puuduvat õpilast 99st on selline tavapärane – mõni on haige, mõni teeb poppi.»

Enamik lapsi oli koolis ka Jõgevamaal Laiusel – 56 õpilasest oli tundides 40 last. «Enamik lapsi on kohalikud ja kes tulevad kaugemalt, saavad bussiga sõita uksest ukseni – mingit külmetamist ei ole.»

Järvamaa Laupa põhikooli direktor Kaarel Aluoja ütles Järva Teatajale, et 79 õpilasest tuli eile hommikul kooli 19. «Kuigi maja on soe, siis pikka päeva me siiski ei tee,» lausus ta.

Ka pealinna koolid on külmadel päevadel tavapäraselt töötanud. Vaid Tallinna Läänemere gümnaasiumis olid esmaspäeval lühendatud tunnid, kuna algklasside majas ei olnud jõutud ruume pärast nädalavahetust piisavalt soojaks kütta. Eile olid ka seal tavapärased tunnid.

Kalamaja põhikool andis oma kodulehel teada, et külmapühad kehtivad vaid nendele lastele, kes tulevad kooli väljastpoolt Tallinna.

«Palume kergekäeliselt koolist mitte puududa, sest kõik külmapühade tõttu ärajäänud tunnid tuleb järgi teha koolivaheaegadel või nädalavahetustel,» seisis teates ja rõhutati, et kool on avatud ka kõige külmemate ilmadega.

19 kraadi ruumis nõutav

«Meil on soe söök ja soojad ruumid. Ma arvan, et meil siin koolis on soojem kui mõnel kodus,» sõnas kooli direktor Marko Rööpson.

Ka Lasnamäe üldgümnaasiumi direktor Merike Vaarandi ütles, et mõned lapsed ehk pidasid eile külmapühi.

«Mõned lapsed tulevad meile Muugalt ja Irust, kus võib-olla tuleb bussi kauem oodata,» sõnas ta. «Meil on ruumid korralikult köetud ja kui päike paistab, soojendab see veel ruume, nii et eile tuli kütet isegi natuke maha võtta, palavaks läks!»

EMHI andmetel läheb nädala teisel poolel ilm veel külmemaks ning reedel võib oodata ka 30 külmakraadi, võimalik on ka üle 32-kraadine külm.

Koolid võivad õppetunnid ära jätta, kui sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud ja tegelikult toimiv välisõhu temperatuur on –20 kraadi ja madalam 1.–6. klassis ning –25 kraadi ja madalam 7.–9. klassis.

Samuti jäetakse õppetunnid ära õpperuumis, kus õhutemperatuur on vähem kui 19 kraadi ja võimla õhutemperatuur on vähem kui 18 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles