Ilmateenistus andis kogu Eestile hoiatuse: lumesaju tõttu on liiklusolud rasked

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuisune hommik Tallinna kesklinnas.
Tuisune hommik Tallinna kesklinnas. Foto: Tairo Lutter

Riiklik ilmateenistus andis kogu Eesti kohta esimese astme hoiatuse, kuna õhtuks tugevnes kagutuul kuni 20 m/s ning ühtlasi hakkas sadama lund ja lörtsi, mistõttu muutusid liiklusolud raskeks.

Eile öösel tekkis Lõuna-Rootsi kohal madalrõhkkond, mis päeva jooksul muutus aktiivsemaks ja liikus edasi Gotlandi suunas ning laienes üle Läänemere. Kui päeva esimesel poolel oli mandril veel rahulik, siis päeval hakkas tugevnema kagutuul, mis õhtul puhus rannikul puhanguti 17 ja saartel kuni 20 m/s.

Keskpäeva paiku saartele jõudnud nõrk sadu jõudis õhtul mandrile ja muutus tihedaks, sadama hakkas nii lund kui lörtsi. Saju tõttu halvenesid nähtavus ja teeolud.

Politsei: talverehvid tuleks viivitamatult välja otsida 

«Meil on üks suur palve kõikidele liiklejatele - olgem sel aastal paremini valmis selleks justkui ootamatuks talveks, mis iga aasta ju saabub, kuid mis liiklusesse alati esimestel päevadel kaose toob. Talverehvid tuleks viivitamatult välja otsida ja ära vahetada. Aknad tasub puhtaks teha ning varuda tavapärasest enam aega, et kiirustades liigseid riske vältida,» toonitas Põhja prefektuur sotsiaalmeedias.

Samuti manitseb politsei inimesi helkurit kandma ning olema teed ületades hoolsad. Muutunud ilmastikuoludest annab aimdust ka see, et tänasest on maanteedel suurim lubatud kiirus 90 km/h.

Maanteeamet: olgem tähelepanelikumad ja varugem aega

Talviselt libe tee vajab sõidukijuhtidelt suuremat tähelepanu ja teiste liiklejatega arvestamist. Selleks, et ohutult sihtpunkti jõuda, tuleb sõidukijuhtidel valida teeoludele vastav sõidukiirus ning ohutu sõidustiil – lubatud suurim piirkiirus ei ole kohustuslik. Sihtpunkti jõudmiseks tuleb varuda kindlasti rohkem aega, toonitas maanteeamet.

Maanteeamet tuletab meelde, et kuigi talverehvid on kohustuslikud alates 1. detsembrist, siis keegi eraldi korraldust rehvivahetuse kohta ei anna ning iga juht peab ise otsustama ilmastikuolude ja oma igapäevase teekonna põhjal, millal ta rehvid vahetab. Lähipäevadel varahommikusi sõite tehes tasub eelnevalt hinnata, kas rehvid on ikka sõiduks sobivad.

Madalrõhkkonna liikumistee. Allikas:
Madalrõhkkonna liikumistee. Allikas: Foto: ilmateenistus

Ööl vastu kolmapäeva jõudis madalrõhkkond Läänemerele ja selle kirdeserva mööda laieneb lume- ja lörtsisadu üle Mandri-Eesti, samuti on tuisuoht. Kagutuule puhangud ulatuvad 15, rannikul 20, saartel kuni 22 m/s.

Kolmapäeval suundub madalrõhkkond Läti kohale. Eestis jätkuvad lume- ja lörtsihood ning püsib tuisu võimalus. Edela-Eestis võib sekka tulla ka vihma ja on jäiteoht. Ennelõunal ulatuvad kagu- ja idatuule puhangud 15, Hiiu-, Lääne- ja Harjumaa rannikul 20 m/s, pärastlõunal tuul nõrgeneb.

Kuni 10 sentimeetrit lund

Õhutemperatuur püsib ööpäeva vältel -3 kuni +3 kraadi. Ööpäeva jooksul võib lisanduda viis kuni kümme sentimeetrit lund.

Neljapäeval kaugeneb madalrõhkkond üle Leedu Venemaa poole ning lume- ja lörtsihood hõrenevad. Üksnes Eesti põhjaservas püsib tihedate ja sagedaste sajuhoogude võimalus, mille tingib veel suhteliselt sooja lahevee ja saabuva külma õhumassi suur kontrast.

Õhutemperatuur langeb öösel kuni seitsme külmakraadini, rannikul nulli kraadi ümbrusse. Päeval tuleb kuni kaks soojakraadi.

Ilmateenistus andis kogu Eesti kohta esimese astme hoiatuse, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik ja tasub jälgida edasist prognoosi.
Ilmateenistus andis kogu Eesti kohta esimese astme hoiatuse, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik ja tasub jälgida edasist prognoosi. Foto: Riigi Ilmateenistus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles