EUPOLi juht: afgaanid kardavad rahvusvahelise kogukonna lahkumist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinikud.
Afganistani politseinikud. Foto: SCANPIX

Hirm, et rahvusvahelised väed 2014. aastaks Afganistanist lahkuvad, kahjustab pingutusi anda vastutus selles riigis korra ja julgeoleku eest kohalikele üle, väidab ELi politseimissiooni EUPOL soomlasest juht Jukka Savolainen.


«Kui rääkida tavalise afgaaniga, isegi haritud inimesega, siis on nende suurim hirm nüüd see, et rahvusvaheline kogukond lendab riigist 2014. aastaks täielikult välja ja siis tuleb Taliban tagasi,» ütles Savolainen uudistevõrgu AFP teatel Berliinis peetaval Euroopa politseikongressil.

«Nad arvavad, näiteks, et kõik rahvusvaheliste jõududega koostööd tegevad inimesed tapetakse ära,» märkis Savolainen. Tema sõnul muudab Talibani ohu tegelikkusest märksa tõsisemaks just afgaanide mõte, et nende riik jäetakse lõpuks maha,

Samas märkis möödunud aastast EUPOLi juhtiv soomlane, et on mõistetav, et välisriikide valitsused ei saa Afganistanile kunagi anda väga pikaajalisi lubadusi.

Afganistani politsei ja sõjavägi peaksid vastutuse oma riigis julgeoleku tagamise eest lõplikult üle võtma 2014. aastal, 13 aastat pärast Talibani kukutamist. Suure osa selle ülevõtmise ettevalmistustest moodustab ka kohaliku politsei ja justiitssüsteemi väljaõpetamine.

Savolaineni sõnul hakkas politsei väljaõpetamine, mille suurimateks probleemideks on kirjaoskamatus, lokkav korruptsioon ja see, et paljud lahkuvad pärast treeningu läbimist, ka selgelt liiga hilja. «Afganistani politseijõude tulnuks täies mahus arendama hakata kohe 2002. aastal,» leidis ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles