Saksa kaitseministrit süüdistatakse doktoritöö plagiaadis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenberg
Saksa kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenberg Foto: SCANPIX

Saksa kaitseministrit Karl-Theodor zu Guttenbergi süüdistatakse laiaulatuslikus doktoritöö plagiaadis.

Süddeutsche Zeitungi teatel esineb töös mitmeid sõnastusi, mis on üks-ühele üle võetud teistelt autoritelt, ilma et oleks lisatud vastavat viidet.

Bremeni juuraprofessori Andreas Fischer-Lescano teatel on see tõeline pettumus. Just tema avastas pettuse rutiinse kontrolli käigus.

«Tekstiduplikaate esineb kogu töös ja terves sisulises osas,» sõnas  Fischer-Lescano, kes õpetab Bremeni ülikoolis avalikku õigust, Euroopa ja rahvusvahelist õigust.

Kaitseministri pressiesindaja eitas süüdistusi ning lisas: «See uurimus edastati juba Bayreuthi ülikooli teadusliku omakontrolli ombudsmanile.»

Esindaja sõnul pole tegemist plagiaadiga ning seega oodatakse eksperdi hinnangut rahuliku südamega.

Guttenberg esitas oma töö 2006. aastal Bayreuthi juurateaduskonnale. 2007. aastal sai ta parima võimaliku tulemusega, summa cum laude, doktori tiitli.

Süddeutsche Zeitungi teatel võib maha kirjutatud lõike esineda veelgi enam kui algselt arvati. Näiteks olevat juba töö sissejuhatuse esimesel kahel leheküljel viiteta mahakirjutatud lauseid politoloogi Barbara Zehnpfennigi 1997. aastal Frankfurter Allgemeinen ajalehes avaldatud tekstist. Sissejuhatuse puhul olevat ka õigesti viitamisel tegu kahtlase käiguga.

«Süüdistus, et mu doktoritöö on plagiaat, on arusaamatu,» selgitas Guttenberg ise, lisades, et on valmis kontrollima: «kas üle 1200 joonealuse märkuse ja 475 lehekülje puhul puudub mõni üksik märkus või on see ebakorrektselt pandud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles