Talviku hinnangul peab Ilvese ja EASi juhtumis keegi vastutuse võtma (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Sander Ilvest

Rahandusministeeriumi auditi tulemused Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuses (EAS) president Toomas Hendrik Ilvese ettevõttele antud toetuse kohta eeldavad, et keegi peab nüüd vastutuse võtma, leiab riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liige ja korruptsioonivastase komisjoni esimees Artur Talvik.

«See on väga karm, aga väga õiglane hinnang. On väga oluline, et keegi peaks selles loos nüüd ikkagi vastutuse võtma,» ütles Talvik BNSile. «Ma ei ütle sugugi, et see peab olema Ilves. Vastupidi ametnikud, need, kes sel ajal ministrid olid, kes olid EASi nõukogus,» selgitas Talvik oma seisukohta.

«See on üldise poliitkultuuri küsimus ja Reformierakond on seda poliitkultuuri kahjuks kandnud kõik see aeg, millal ta on nagu võimul olnud,» märkis riigikogu korruptsioonivastase komisjoni esimees.

«Üks inimene, kes käib kõikidest nii-öelda sahkerdamisega seotud nõukogudest läbi, on Kalev Lillo, kes oli ka tollel ajal seal nõukogus. Ja need inimesed täiesti rahumeeli käivad õigete nägudega ringi, justkui poleks mitte midagi juhtunud, justkui nad oleks õigeid otsuseid teinud,» rääkis Talvik.

Lillo sai laiemalt tuntuks 2012. aasta Reformierakonna rahastamisskandaali ajal, kui Silver Meikar väitis, et just Lillo tõi talle sularaha, mille Meikar oma nime all erakonnale annetas.

«Ja teine asi, mis mind väga häirib, on see, et kui avalikkus oma pahameelt näitas, kuidas siis poliitiline klass üritas seda näidata väiklase huvina. Tegemist oli kõige ehtsama õigluse jaluleseadmise küsimusega. Miks mingid inimesed on privilegeeritumad kui teised meiesuguses väikses ühiskonnas,» ütles Talvik.

Riigikogu korruptsioonivastase komisjoni esimees Talvik ütles, et esmaspäeval kavatseb tema juhitud komisjon seda teemat arutada. «Meil on esmaspäeval kohtumine [ettevõtlusminister] Liisa Oviiriga ja tegelikult tahtsime sinna ka toonast ministrit Juhan Partsi, aga praegu oleme saanud just Partsilt vastuse, et ta ei saa tulla,» rääkis Talvik.

«Me Vabaerakonnaga oleme pööranud tähelepanu sellele, et igasugused rahajagamised ja igasugused nõukogus istumised on väärad just sellest aspektist, et neid kiputakse kasutama omadele raha suunamise eesmärgil,» rõhutas Talvik. «See ei käi absoluutselt normaalse poliitilise kultuuriga kokku,» lisas ta.

Tomberg: ühte inimest, kellele näpuga näidata, pole

EAS-i juhatuse esimees Hanno Tomberg ütles õhtul «Aktuaalse kaamera» stuudiointervjuus, et keeruline on tuua välja konkreetset inimest, kes peaks vastutama president Toomas Hendrik Ilvesele kuuluva Ärma talule antud toetuse asjas, vahendas ERR.

«Osalt on ka tehtud kiirustades otsus tänavu suvel, kui me pöörasime tagasinõude täitmisele. Argumentatsioon oli tol hetkel selge: 10-protsendine tagasinõude määr oli määratud aastal 2012 ja see pöördus täitmisele. Ühte inimest, kellele näpuga näidata, ei ole tõenäoliselt õige,» vastas Tomberg küsimusele, kes peaks tekkinud olukorras vastutuse võtma.

Ta lisas, et vastutus on kindlasti EAS-il kui organisatsioonil.

Rahandusministeeriumi kolmapäeval avaldatud auditist selgub, et Ilvese ettevõte Ermamaa peaks maksma EASile tagasi 90 protsenti Ärma talu ehitamiseks saadud toetusest ja EAS on eksinud esitades vaid 10-protsendise tagasinõude. Lisaks tuleks rahandusministeeriumi auditi alusel riigil deklareerida 90 protsenti Ermamaale makstud toetusest mitteabikõlblikuks ja alustada protseduuri selle tagasi maksmiseks Euroopa Komisjonile.

Samuti soovitavad audiitorid EASil üle vaadata oma 2012. aasta otsus küsida Ermamaalt tagasi vaid 10 protsenti makstud toetusest ja küsida tagasi toetust oluliselt suuremas ulatuses.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles