Venemaa lennuk rikkus ühel päeval kaks korda Eesti õhupiiri

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk An-148.
Lennuk An-148. Foto: SCANPIX

Eile õhtul sisenes ilma loata Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas Venemaa Föderatsiooni piirivalve lennuk An-148. Vene lennuk rikkus Eesti õhupiiri ka sama päeva hommikul.

Lennuk viibis Eesti õhuruumis umbes pool minutit. Lennuki transponder oli sisse lülitatud ja lennuplaan oli esitatud, piiri rikkumise hetkel ei olnud lennukil raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega, teatas kaitseväe peastaap.

Välisministeerium kutsus täna välja Venemaa suursaadiku Eestis ja andis üle noodi. Sel aastal on Venemaa Föderatsiooni lennuvahendid rikkunud Eesti õhupiiri kokku seitsmel korral.

Eile kell 9.33 sisenes ilma loata Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas Vene Föderatsiooni piirivalve lennuk An-148, mis viibis meie õhuruumis ühe minuti.

Valdav osa piiririkkumistest leiab aset just Vaindloo saare piirkonnas. Õhuväe teabespetsialist Alar Laats on varem Postimehele selgitanud, et selle üheks põhjuseks võib olla inimlik lohakus või eksimine.

Nimelt on Vaindloo saar nõks Eesti ülejäänud territoriaalõhuruumist väljaulatuv ja kui õhusõiduk tuleb Kaliningradist ja läheb Peterburi või vastupidi, siis võib seal olla kiusatus teha n-ö otselõige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles