Hanso: naised ajateenistuses peavad saama uueks normaalsuseks (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Hannes Hanso kohtus ajateenistuse läbinud naistega.
Kaitseminister Hannes Hanso kohtus ajateenistuse läbinud naistega. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Hannes Hanso avaldas tänasel kohtumisel ajateenistuse läbinud naistega neile tunnustust ja märkis, et naisi peaks kindlasti rohkem ajateenistusse kaasama.

Kohtumisel ligi 40 Eesti kaitseväes teeninud endise naisajateenijaga avaldas Hanso neile tunnustust, et nad on ühiskonna seniseid hoiakuid trotsides astunud vabatahtlikult kaitseväkke aega teenima.

«Meie üldine eesmärk on kaitseväes teenivate naiste arvu järgmistel aastatel suurendada. Me ei peaks ei kaitseväes ega ühiskonnas laiemalt vaatama inimesi kui mees- või naissõdureid, vaid kui motiveerituid, hea väljaõppe ja varustusega kaitseväelasi,» rääkis Hanso.

Tema sõnul ei peaks naised kaitseväes olema mitte erand, vaid normaalne nähtus. «Me ei ole suutnud leida ühtki põhjust, miks ei peaks naisi rohkem ajateenistusse kaasama,» märkis ta.

Hanso lisas, et alates 2018. aastast on ajateenistus naistele võimalik kõigis väeosades, kus ajateenijaid välja õpetatakse. Samuti on selge eesmärk tõsta aastase naisajateenijate piirarvu seniselt 30-lt 108-ni. 

Kaitseminister kutsus kaitseväes ajateenistuse läbinud naised täna kohtumisele, et neid tänada ja ühtlasi uurida, kuidas saaks ajateenistust naiste jaoks paremaks ja atraktiivsemaks muuta.

Naised saavad ajateenistusse asuda vabatahtlikult alates 2013. aastast. Seni on nende osakaal ajateenijate hulgast olnud alla ühe protsendi.

Aastatel 2013-2015 alustas ajateenistust 62 naist, kellest 39 on ajateenistuse ka lõpuni läbinud. Praegu on ajateenistuses 22 naist. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles