ARK: teooriaeksami tegijate arv hakkab langema

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhilubade väljastamine.
Juhilubade väljastamine. Foto: Ove Maidla

Kui sõidueksamite tegijate arv autoregistrikeskuses kasvab, siis teooriaeksami sooritajate hulk on hakanud näitama langemise märke.


Selle aasta üheksa kuuga sooritati ARKis 1 716 sõidueksami katset enam kui aasta tagasi samal perioodil. Sõidueksamite arv tõusis võrreldes aasta taguse perioodiga 4,3 protsenti, kuid teooriaeksamite katsete arvu tõus on pidurdunud.

«ARKi eksamite arv on tihedas seoses laste sündimusega 18 aastat tagasi,» kommenteeris ARKi eksamiosakonna juhataja Toivo Kangur.

«Me prognoosisime eksamite arvu vähenemist juba eelmiseks aastaks, kuid tänu majanduskasvule on vähenemine pooleteist aasta võrra edasi nihkunud.»

Kanguri sõnul näitab viimaste aastate eksamite statistika, et juhiluba on taotlenud lisaks täiskasvanuikka jõudnud inimestele ka need, kes on juhiloa taotlemist varem edasi lükanud.

Tänavu on ARK võtnud vastu rekordarvu eksameid, kuid vaadates viimase viieteistkümne aasta tagust sündimust, väheneb eksamite arv prognoosi kohaselt kuni aastani 2013.

Kokku sooritati üheksa kuuga 41 181 sõidueksami katset, millest läbisaamise protsent oli 60,0. Mullu samal perioodil sooritati 39 465 sõidueksami katset ning läbisaamise protsent oli 60,8. Teooriaeksamit sooritati 39 278 korral (läbisaamise protsent 69,4), mullu 39 241 korral (läbisaamise protsent 68).

Septembrikuus sooritati 4 269 teooriaeksamit (läbisaamisprotsent 68,7) ning 5 200 sõidueksamit (läbisaamisprotsent 60,3). Kõige enam sooritati B-kategooria eksameid. B-kategooria sõidueksameid sooritati 4 053 korral (läbisaamisprotsent 55,8) ning teooriaeksameid 3 456 korral (läbisaamisprotsent 66,1). Kõige paremaid teadmisi teooriaeksamil näitasid A-kategooria juhiloa taotlejad (94,9 protsenti), kõige kesisemad teadmised on endiselt mopeedijuhi tunnistuse taotlejatel (38,1 protsenti).

Septembrikuus taotleti ARKist 128 väikelaevajuhi tunnistust ning 1 jetijuhi tunnistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles