Ernits: praegu pole veel teada, kes läheb meie esinumbrina lahingusse (7)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skandaalne Peeter Ernits: Jürgen Ligi soovitab presidendil robotiga seksida
Skandaalne Peeter Ernits: Jürgen Ligi soovitab presidendil robotiga seksida Foto: Erik Prozes

Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart toetava riigikogu liikme Peeter Ernitsa sõnul ei ole veel otsustatud, kas nende leerist läheb laupäevasel erakonna kongressil lahingusse Savisaar või partei aseesimees Yana Toom, kuid üht-teist peaks selgemaks saama Savisaare ja Toomi homsel pressikonverentsil.

Ernits ütles Postimehele, et Savisaare meeskond arutas erinevaid stsenaariume eile õhtul enam kui kolm tundi. Stsenaariume on tema sõnul laual mitmeid ja küsimus on veel vaid selles, milline neist laupäeval käivitub. «Hetkel ei ole lõplikult teada, kes läheb meie esinumbrina lahingusse, kas Edgar Savisaar või Yana Toom. Isegi see pole hetkel veel lõplikult teada, aga kõik areneb samm-sammult,» rääkis ta ja pidas tõenäoliseks, et lõplikud otsused sünnivad alles vahetult enne kongressi.

Kui veel eile oli õhus võimalus, et Savisaar teeb täna avalduse, kus võib kutsuda oma toetajaid kongressil mitte osalema, siis seda avaldust ta Ernitsa sõnul täna siiski ei tee. Homme osaleb Savisaar tema sõnul aga ühisel pressikonverentsil Yana Toomiga.

Ernitsa sõnul on kongressil toimuvast isegi olulisem see, mis hakkab toimuma pärast kongressi. «Võin kinnitada, et mingit suurt leppimist ja ühtsust, mida erinevad parteiorganisatsioonid [erakonna meililistis] nii Tambovi oblastist kui Habarovski kraist üksteise võidu kinnitavad, ei ole ja ma ei oska öelda, kuidas sinnani on võimalik jõuda, sest solvangud ja kahe tiiva omavahelised mitterääkimised on liiga kaugele läinud,» ütles ta.

Ernits kinnitas, et Savisaare toetajad jätkavad nõupidamisi, et analüüsida läbi iga võimaliku sammu positiivsed ja negatiivsed tagajärjed. Muu hulgas arutatakse tema sõnul seda, kui reaalne või ebareaalne on Keskerakonna pääsemine Jüri Ratase juhtimisel valitsusse.

Eile pidas Ernits tõenäoliseks Keskerakonna riigikogu fraktsiooni lagunemist, mis raskendaks märgatavalt erakonna võimulepääsu. Sellele võimalusele on viidanud ka Savisaart toetav riigikogu liige Heimar Lenk.

Ernits ütles eile Postimehele, et praegu 27-liikmelisest saadikurühmast lahkujaid võib olla koguni kümmekond. «Ma ei hakka nimesid nimetama, aga kujutage ette seda, kui fraktsioonist kümmekond inimest ütlevad, et nad seda mängu kaasa ei tee, istuvad aknaalusele pingile ja kõik need plaanid ja mõtted lendavad maakeeles öeldes kuradile,» märkis ta.

Keskerakonna kongress koguneb erakorraliselt sel laupäeval Paides, et valida erakonnale esimees, juhatus, aukohtu juht ja revisjonikomisjon ning vastu võtta põhikirjamuudatused.

Esimeheks kandideerimiseks andsid reede hilisõhtuks nõusoleku Ratas, Savisaar ja eurosaadik Yana Toom, lisaks ka Peeter Ernits, kelle seadis üles erakonna Tartumaa piirkond, Marika Tuus-Laul, kes lisati sama piirkonna kandidaadiks viimasel kandideerimispäeval, ning Heimar Lenk, kelle pakkusid välja keskerakondlased Urmi Reinde ja Mart Ummelas.

Erakorralisele kongressile oodatakse 1085 delegaati.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles