Tsahkna ja Ossinovski löövad riigikogulased riigifirmade nõukogudest minema (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ning rahandusminister Sven Sester on inimesed, kelle sõna valitsuses maksab.
Peaminister Taavi Rõivas, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ning rahandusminister Sven Sester on inimesed, kelle sõna valitsuses maksab. Foto: Mihkel Maripuu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna kutsus rahandusministri ülesannetes tegutsedes seitse reformierakondlasest riigikogu liiget tagasi seitsme riigiettevõtte nõukogust. Sarnase käigu teeb ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juht Jevgeni Ossinovski.

«Seoses õiguskantsleri seisukohaga, et riigikogu liikmete riigi äriühingute nõukogudesse kuulumine ja vastutava ministri poolt nende nimetamine ei ole kooskõlas põhiseadusega, kutsusin rahandusministri ülesannetes tegutsedes riigi äriühingute ja sihtasutuste nõukogudest tagasi riigikogu liikmed ja tegin ettepaneku tagasikutsumiseks nende riigikogu liikmete osas, kelle nimetamise õigus on seadusest tulenevalt rahandusministril,» ütles Margus Tsahkna.

Tsahkna tegi valitsevatele ministritele ettepaneku kutsuda tagasi:

- AS Liinirongid nõukogust Remo Holsmer ja Toomas Kivimägi;

- AS Eesti Loots nõukogust Valdo Randpere;

- AS EVR Cargo nõukogust Peep Aru;

- AS Eesti Teed nõukogust Meelis Mälberg;

- OÜ Eesti Keskkonnauuringute Keskuse nõukogust Kalle Palling;

- SA Tallinna Tehnoloogiapark TEHNOPOL nõukogust Laine Randjärv.

Laine Randjärve otsustas Tsahkna kutsuda tagasi ka AS Eesti Loto nõukogust.

Keskkonnaminister Marko Pomerants (IRL) teatas pärast Tsahkna teadet, et kutsus keskkonnauuringute keskuse nõukogu liikme kohalt tagasi Kalle Pallingu.

«Seoses õiguskantsleri seisukohaga, et riigikogu liikmete riigi äriühingute nõukogudesse kuulumine ja vastutava ministri poolt nende nimetamine ei ole kooskõlas põhiseadusega, kutsusin OÜ Eesti Keskkonnauuringute Keskuse nõukogu liikme kohalt tagasi Riigikogu liikme Kalle Pallingu. Nõukogu jätkab esialgu neljaliikmelisena,» kirjutas minister.

Saar kutsus tagasi ka ministrid

Sotsiaaldemokraadist kultuuriminister Indrek Saar on kell 15.13 ja 15.19 allkirjastanud käskkirjad, millega kutsub lisaks riigikogu liikmetele enda haldusala sihtasutuste nõukogu liikmete kohalt tagasi ka keskkonnaminister Marko Pomerantsi ja maaeluminister Urmas Kruuse.

«Kutsun sihtasutuse Virumaa Muuseumid nõukogust tagasi Marko Pomerantsi,» seisab Saare käskkirjas. Tagasikutsumise põhjusena viitab kultuuriminister sihtasutuse põhikirjale, ent ka õiguskantsleri arvamusele, mis puudutab küll vaid riigikogu liikmeid.

Õiguskantsleri arvamusele viidates kutsus Saar Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse nõukogust tagasi ka Kruuse. Ka selle otsuse puhul viitas Saar lisaks sihtasutuse põhikirjale.

Indrek Saar ütles kommentaaris Postimehele, et eile valitsuses toimunud arutelul jõuti ühise arusaamiseni, et riigikogu liikmete kuulumine nõukogudesse on põhiseadusvastane, sest nende määramine praegusel kujul läheb vastuollu võimude lahususe põhimõtetega. Küll aga jäädi eriarvamusele, kas, millal ja kuidas põhiseadusevastane olukord ära lahendada.

«Sellises olukorras peab iga minister oma volituste piires tegema otsuse ja minu otsus oli koheselt põhiseadusvastane olukord kultuuriministeeriumi haldusalas ära lahendada. Seetõttu kutsusin tagasi kultuuriministeeriumi poolt nõukogudesse määratud need liikmed, kes 2015. aastal toimunud valimistel osutusid valituks riigikokku. Nende seas on viis Reformierakonna, kaks IRLi ja üks Vabaerakonna liige,» selgitas Saar.

Saar selgitas, et sihtasutuste põhikirjade järgi on asutajal (ministril asutajaõiguste teostajana) õigus nõukogu liige tagasi kutsuda igal ajal olenemata põhjusest. Praegu said tagasi kutsutud nii riigikogu liikmed kui ka valitsuse liikmed, kelle riigikogu liikme volitused on peatunud valitsuse liikmeks nimetamise korral.

«Pean oluliseks, et kuni pole kokku lepitud uus nõukogu liikmete määramise kord, ei kuuluks nõukogudesse riigikogu liikmed ega ka need, kelle volitused on peatatud,» lisas Saar.

Ossinovski kutsus tagasi ühe riigikogu liikme

SDE esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul on ka tema teinud erakonna teistele ministritele ettepaneku kutsuda nende haldusalade riigiasutuste ja -firmade nõukogudest riigikogu liikmed tagasi.

Neljapäeval valitsuse kabinetinõupidamisel jõuti konsensuslikule arusaamale, et riigikogu liikmete valitsuse poolt nõukogudesse nimetamine ei ole põhiseadusega kooskõlas, ütles Ossinovski BNSile. Samas ei jõutud kokkuleppele, kuidas olukorda lahendada, lisas ta.

«Kuna kokkulepet ei sündinud, siis vastavalt seadusele iga minister saab ise otsustad, kuidas ta seda põhiseadusevastast olukorda oma haldusalas lahendab. Ja mina tõepoolest palusin oma majas ette valmistada asutaja otsus, et üks riigikogu liige minu haldusalast tagasi kutsuda – rohkem mul neid ei ole,» rääkis Ossinovski. «Olen rääkinud ka teiste oma erakonna ministritega ja nende seisukoht on sama.»

SDE ja samuti koalitsiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poliitika on olnud, et need parteid riigikogu liikmeid nõukogudesse ei nimeta. Reformierakond on nõukogudesse nimetanud aga ka parlamendisaadikuid.

Rahandusminister Sven Sester tegi oktoobri keskel valitsusele ettepaneku kutsuda riigikogulastest riigifirmade ja riigi asutatud sihtasutuste nõukogude liikmed oma kohtadelt tagasi, lõpetamaks võimaliku vastuolu põhiseadusega.

Valitsus arutas küsimust neljapäevasel kabinetinõupidamisel, kus Sester osaleda ei saanud. Kabinet neljapäeval üksmeelele ei jõudnud. Peaminister on varem öelnud, et ei toeta Sesteri esitatud kava, vähemalt mitte esitatud kujul.

Peaminister Taavi Rõivas tegi nädala alguses riigisekretär Heiki Lootile ülesande pakkuda välja täiendavaid lahendusvariante, millest ühe esitas Loot neljapeäval kabinetile – selle järgi hakkaks nõukogu liikmeid valima ja määrama riigikogu komisjon. Valitsus võttis ettepaneku teadmiseks, kuulas ka muid alternatiive ning aruteludega jätkatakse järgmisel nädalal.

Ka õiguskantsler Ülle Madise märkis neljapäevasel nõupidamisel, et riigikogu liikmete kuulumine riigi osalusega äriühingute nõukogudesse ei ole põhiseaduse vastane juhul, kui neid nimetab riigikogu näiteks parlamentaarse järelevalve teostamise eesmärgil.

Sesteri ettepaneku kohaselt tuleks peale valitsuse heakskiitu nädala jooksul kõik parlamendi liikmed riigi äriühingute ja riigi asutatud sihtasutuste nõukogudest tagasi kutsuda. Lisaks peaks rahandusministri ettepaneku kohaselt valitsus edaspidi jätma riigikogulased riigifirmade ja riigi asutatud sihtasutuste nõukogudesse riigi esindajana valimast ja ametisse nimetamast.

Käesoleva aasta oktoobri seisuga on kokku 12 riigikogu liiget 10 riigifirma nõukogus. Sihtasutustest on parlamendi liikmeid nimetatud 25 kohale 18 sihtasutuses, millest keskkonnatasude seaduse alusel on riigikogu ise Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) nõukogusse määranud neli riigikogu liiget.

Endine õiguskantsler Allar Jõks tegi samal teemal pika postituse oma Facebooki kontol:

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles