President: loodan, et valitsus suudab leida olukorrale lahenduse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda ja Eesti president Kersti Kaljulaid.
Poola president Andrzej Duda ja Eesti president Kersti Kaljulaid. Foto: Poola presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid ütles praegu terava küsimusena üles kerkinud riigikogu liikmete tagasikutsumist riigiettevõtete nõukogudest kommenteerides, et ta loodab, et valitsus leiab olukorrale lahenduse, mis austaks parlamentaarset korda ja meie põhiseadust.

President tõdes, et õiguskantsler, kelle ülesanne on kaitsta ja hoida meie põhiseadust, on selgelt väljendanud oma seisukohta ja leidnud, et riigikogu liige ei tohi kuuluda riigi äriühingu nõukogusse.

«Ma loodan, et valitsus suudab leida lahenduse, mis austaks parlamentaarset korda ja meie põhiseadust ning oleks kooskõlas üldise õiglustundega,» sõnas riigipea.

«Võimude lahususe põhimõte, mis on kirjutatud põhiseadusesse, on vältida võimu liigset koondumist. Meie demokraatia tervise seisukohast on oluline, et erinevate institutsioonide vahelised suhted oleksid selged, läbipaistvad ja arusaadavad. Olukord, kus riigikogu liikme määrab nõukogusse valitsuse liige, kes on riigikogu suhtes aruandvas rollis, ei ole selge ega arusaadav. Nii lihtne see ongi,» lausus Kersti Kaljulaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles