Ratase võit lõpetas Savisaare ajastu Keskerakonna eesotsas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Toomas Huik

Tänase kongressiga sai läbi erakonna looja Edgar Savisaare aeg Keskerakonna eesotsas. Savisaare algatusel moodustasid Rahvarinde aktiivsed liikmed 12. oktoobril 1991 Rahva-Keskerakonna, mille nimi muudeti Keskerakonnaks 1993. aasta kevadel.

Savisaar on Keskerakonda juhtinud väikese pausiga erakonna loomisest kuni tänaseni. Keskerakonna esimehe kohalt lahkus ta 10. oktoobril 1995 pärast lindiskandaali, kuid Keskerakonna kongress valis ta sellele kohale tagasi 30. märtsil 1996 ning alates sellest on ta olnud katkematult Keskerakonna esimees.

Keskerakonna esimehe kohale on Savisaarele viimase kümmekonna aasta jooksul arvestatavat konkurentsi pakkunud vaid täna Keskerakonna uueks esimeheks valitud Jüri Ratas ja erakonna värske aseesimees Kadri Simson.

Simson kandideeris Savisaare vastu aasta eest toimunud kongressil, kuid jäi Savisaarele alla häältega 486 : 541. 2011. aasta augustis, kui vastamisi läksid Savisaar ja Ratas, valiti Savisaar esimeheks tagasi 925 häälega, Ratast toetas toona 643 keskerakondlast. Vastaskandidaat oli Savisaarel tegelikult ka 2005. aastal, kuid siis võitis ta 89 häält saanud Harri Raudvere mäekõrguselt ehk 1008 häälega.

Edgar Savisaar ja Vilja Toomast (toona Savisaar) Tallinna linnavolikogu esimehe valimistel 1999. aastal. Foto: Peeter Sirge / Postimees
Edgar Savisaar ja Vilja Toomast (toona Savisaar) Tallinna linnavolikogu esimehe valimistel 1999. aastal. Foto: Peeter Sirge / Postimees Foto: PEETER SIRGE/PM/EMF

Keskerakonna juhina on Savisaar kuulunud valitsusse kahel korral: 12. aprillist 10. oktoobrini 1995 oli ta Tiit Vähi teises valitsuses siseminister. Lindiskandaali tagajärjel Koonderakonna ja Maarahva Ühenduse (KMÜ) ja Keskerakonna koalitsioonivalitsus lagunes ning KMÜ valis uueks koalitsioonipartneriks Reformierakonna. Teist korda kuulus Savisaar Keskerakonna esimehena valitsusse aastatel 2005–2007, kui ta oli Reformierakonna ja Keskerakonna valitsuses majandus- ja kommunikatsiooniminister. 2007. aasta aprillist on Savisaar Tallinna linnapea, ehkki mullu sügisest alates on ta kriminaaluurimise tõttu kohtu otsusel ametist kõrvaldatud.

Savisaare nimel on muu hulgas ka riigikogu valimiste kõigi aegade häälterekord – 25 057 häält. Nii palju hääli sai ta mullustel riigikogu valimistel Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita valimisringkonnas kandideerides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles